mandag 2. april 2012

Fred Uhlman: Forsoningen


Forsoningen er, som forordet til Arthur Koestler sier, en mellomting mellom en roman og en novelle; en novella. Boka handler om de to guttene Hans og Konradin som bor i Stuttgart. Tida er 1932 og guttene er 16 år da de møtes og blir gode venner. Hans kommer fra en jødisk familie, men de er "schwabere, dernest tyskere og sist jøder." Konradin kommer fra en adelig familie.

I Tyskland styrker Hitler sin posisjon og Hans møter motviljen mot jødene både på skolen og i miljøet forøvrig. Til trass for at Konradins mor hater jøder er vennskapet mellom de to guttene sterkt og intenst. Men også dette vennskapet blir truet. Ikke minst på grunn av Konradins ariske bakgrunn og hans tro på et morgendagens Tyskland  "styrt av en mann som skal komme til å bestemme vår skjebne og hele verdens skjebne i hundre år framover."
Foruroliggende hendelser i forhold til jødene fører til at foreldrene til Hans bestemmer seg for å sende sønnen til Amerika. Han blir der, får utdannelse og stifter familie. I alle disse årene knuges han av minnene fra vennskapet med Konradin som endte på grunn av ideologier som førte til grusomheter i Tyskland.

Forfatteren måtte også flykte fra Hitlers Tredje rike fordi han var jøde. Boka er kanskje derfor delvis en selvbiografi. Det er lettlest og viktig lita bok. Anbefales!

3 kommentarer:

  1. Tusen takk for flott bokanbefaling:) Fin omtale:) denne skal jeg lese en dag:) Ha en videre fin påske!:)

    SvarSlett
  2. Jeg blir glad for hver eneste en som leser denne fantastiske boken! - Og nå skal jeg snoke videre på siden din :)

    SvarSlett
  3. Dette er en av de beste bøkene jeg noen gang har lest! Er enig med Ellikken i at det er veldig gledelig hver gang nye lesere får øye på denne fantastiske boka!

    SvarSlett