Da forfatter Vigdis Hjorth ble dømt til tredve dagers fengsel for promillekjøring, bestemte hun seg
for å skrive ut om erfaringene i bokform. Resultatet ble romanen “Tredve dager i Sandefjord” .
Hovedpersonen i boka, dramatikeren Tordis, må sitte i fengsel etter en promilledom. Boka handler om hvordan samspillet mellom de ulike kvinnene i fengselet fungerer. Tordis er den eneste med akademisk bakgrunn, noe hun velger å skjule. Hun opplever en usikkerhet og angst i det nye miljøet der hun ikke kan være seg selv. Første kveld er det bingo. "Knærne skjelver så sterkt under bordet at sidemannen, sidedamen kikker ned på dem. Nå begynner jeg å gråte, jeg kjemper imot og hører tallene, bokstavene, det svimler og svartner. Det er et krevende sted jeg har havnet."
Her møter vi kvinner med ulik bakgrunn, mange kommer fra rusmiljø. Noen ser fram til den dagen de er ferdig med soningen for da skal de sprekke og nyte amfetaminrusen og det livet de har levd før.
Tordis ser hvordan mange av disse lever med utrygghet i forhold til samfunnet. "Når det meste av erfaringene de har med det offentlige handler om ydmykelse og forakt. Når de blir slept inn på de jævligste glattcellene i Drammens fengsel av svære politimenn som viser at de hater å ta i dem."
Hun merker mistenksomheten mot "de vanlige" som hun nå representerer.
Vigdis Hjorth er en forfatter som tør gå inn i mørke og vanskelige deler av livet, uten at det blir pinlig og negativt. Hun skriver lett med humoristisk snert, og vi kan le av og med personene i bøkene hennes. Bøkene hennes har en stor del selverfart "visdom", noe som gjør de ekte. Vi trenger slike forfattere i dag.
Har boken liggende i bokhyllen min og jeg ser frem til å lese den:) Takk for fin anmeldelse og kos deg videre!:)
SvarSlettDen kunne jeg tenke meg å lese! Har du den, så du kan ta den med når du kommer? Eller har du lånt den og levert den kanskje?
SvarSlett