tirsdag 25. september 2012

Siri M.Kvamme: VinterhjerteI "Vinterhjerte" møter vi Liv og Endre, lykkelig gift  med barna Markus og Marte, og en liten i Livs mage. Liv skal bake kake til Martes toårsdag, men har glemt margarin. Endre hiver seg i bilen og kjører for å kjøpe. Marte leker bak bilen og blir påkjørt og drept.
Sorgen over tapet fører til et stort gap mellom de to ektefellene. Liv klarer ikke å leve med morderen, hun skriker til Markus, hun klarer ikke å leve med sorgen.

" Eg klarar ikkje leve med denne sorga, den stirer på meg frå alle kantar, ligg på lur overalt i huset. Denne sorga har auger i nakken.Eg snublar i den, som var den ei attggløymt leike. Alt er så svart og det blie berre verre."

I boka møter vi to andre personer som har betydning for handlingen. Egil er beste kameraten til Endre, og har alltid villet ha Liv. Nå søker Liv en syk erotisk trøst hos han. Livs søster Lea bor på gården. De to har aldri hatt et godt søsterforhold. Lea følger med alt som skjer, og hun så Marte gjemme seg bak bilen den skjebnesvangre dagen. Hun observerer Egil og Lea, og benytter sjansen til å innynde seg hos Endre.

Dette er en trist, mørk roman. Jeg begynte på den en kveld, men måtte legge den fra meg da historien grep meg så tårene rant. Resten av boka har jeg lest på dagtid. Her har vi en tragisk ulykke, uoverveide handlinger som vanskelig kan omgjøres, bebreidelser og total mangel på samspill mellom menneskene.

" Vi er begge skuldige, og eg klarar ikkje tilgje nokon av oss. Det er dette som gjer det umogleg å vakne opp kvar dag og vere meg. Heile tida. Saknet av Marte. Vissa om at alt kunne vore annleis"

Kvamme skriver svært godt og har et treffende språk. Denne forfatteren vil jeg gjerne lese mer av.

3 kommentarer:

 1. Ja, dette var en bok som grep meg også. Vondt og mørk og sår, men noen ganger trengs slike bøker også...
  Har lest den to ganger tidligere, og er nå nysgjerrig på Kvammes nyeste bok, som nettopp ble lansert (eller blir lansert snarest, husker ikke helt).

  SvarSlett
 2. Oisann, dette hørtes ut som en utrolig sterk bok, men er litt usikker på om den er noe for meg. Håper du får en herlig tur til Italia, ikke mange dagene igjen nå ;) Har du bestemt deg for reiselesestoff? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tilbake igjen. En herlig reise og ikke mye tid til lesing. Men kjøpte "Det usynlige fjellet" av Carolina De Robertis på flyplassen, noe jeg ikke angrer på. Skal skrive litt om den på bloggen min.

   Slett