søndag 25. november 2012

Augusta Mjøen: Erindringer om Bjørnstjerne Bjørnson.

En smakebit på søndag som Mari i Flukten fra virkeligheten har satt i gang.
                                                                    Augusta Mjøen

En smakebit på søndag denne gangen er litt spesiell. Jeg er ganske fascinert av denne lille boka som heter "Erindringer om Bjørnstjerne Bjørnson", skrevet av Augusta Mjøen og utgitt av hennes sønn i 1951. Boken er skrevet av Augusta da hun var blitt en aldrende dame, da Bjørnson døde i 1910. Hun var lensmannsdatter i Oppdal, og et par år yngre enn Bjørnson. Hennes mor var i slekt med Bjørnstjerne Bjørnson, og han var innom og besøkte familien på gjennomreiser. Han og Augusta falt for hverandre og de forlovet seg på en tur opp til Allmannberget. Men han var, etter hennes foreldres mening, ikke god nok for Augusta. Etter hvert fikk hennes mor gjort en avtale med poståpneren, slik at all korrespondanse mellom de to ble stoppet. Lensmannsgården der hun bodde lå som nabogård til gården som var min barndomsheim i Oppdal. Da jeg var lita jente hendte det at det ble holdt 17.mai-tale ved Bjørnsonbjørka, like ved der jeg bodde. Det sies at dette var de to unges møtested på Mjøen. Dette er selvfølgelig en av grunnene til at denne kjærlighetshistorien, som ikke fikk en lykkelig slutt, har vært spesiell for meg. Boka står i bokhylla til min datter som bor i Bodø, og jeg har lest i den flere ganger når jeg besøker henne. I  boka er det flere kjærlighetsbrev fra Bjørnson, og smakebiten er fra slutten av et av disse:

"O, Augusta, var jeg erindret af Dig, som Du af mig, da var jeg inderlig, inderlig fornøiet, - og fordi jeg venter Forsikringen derom i næste Brev, fordi jeg venter at se nok et sødt lille Elskovsstykke, nedfantaseret af ditt Hjerte, fordi jeg venter at se end flere Søstre og Brødre af min egen Sjel søge med Tiltro her til mig udaf et nyt Brev, derfor skal Du skynde dig med at skrive til Din, altid, altid Din
Bjørnstjerne."

Er det ikke nydelig, og så trist at de ikke fikk hverandre?

18 kommentarer:

 1. Forstår godt at denne kjærlighetshistorien har vært spesiell for deg da, og det er alltid trist når de som er kjær i hverandre ikke får hverande. Nydelig smakebit:) Ha en fin søndag:-)

  SvarSlett
 2. For en vakker smakebit! Og for en trist historie. Jeg heier alltid på kjærligheten ;) Denne boken virker veldig interessant, vakker og trist. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 3. Man får ju hoppas att Augustas föräldrar fick sig en knäpp på näsan när Bjørnstjerne Bjørnson senare blev en känd man. Inte för att det hjälpte de unga tu, men ändå.

  SvarSlett
  Svar
  1. HUn ble "bortgiftet" til en rik mann, så foreldrene levde vel bra med det!

   Slett
 4. Nydelig og annerledes smakebit :) Og så fin og "ny" bloggen din har blitt :) Klem fra Anette <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Har planer om å gjøre noe mer personlig ut av den, men kan for lite data.

   Slett
 5. En nydelig smakebit! fra en trist kjærlighetshistorie. Jeg ble likevel mest fokusert på den geskjeftige moren som gjorde avtale med poståpneren. :-) Det er ikke verst å komme på noe slik!!
  Ønsker deg en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finnes nok slike mødre nå også! Utrolig nok.

   Slett
 6. Takk for spennende smakebit! Skjønner godt dette er spesielt for deg siden du har vokst opp der Augusta bodde.
  God søndag tl deg.:)

  SvarSlett
 7. Woao! Jeg ble så begeistret av bildene dine at jeg glemte hele boken :) Si fra hvis du skal ha utstilling i Bergen. Kjærlighetshistorier er alltid spennende. Utrolig kjekt å ha en favoritt bok i din datters bokhylle.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk! Utstilling i Bergen er nok langt fram, om i det hele tatt mulig! Men hadde vært artig!

   Slett
 8. denne må eg bare lese :)
  ifølge slektshefte fra min mor sin side er eg visst i slekt med bjørnstjerne, via hans kone karoline.
  takk for godt boktips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Slekt finner vi over alt! Så spennende. Min mor vokste opp i Gausdal, der Aulestad ligger. God mandag!

   Slett
 9. Tack för fin smakbit. Det är något speciellt med verkliga kärlekshistorier!

  SvarSlett
 10. Vilken mysig blogg du har :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Jeg prøver å fornye den, men kan for lite data, har jeg skjønt. Skal gjøre noe med headingen.

   Slett
 11. Nydelig kjærlighetsbrev, men en trist historie. Og spesiell, siden du har et såpass nært forhold til den. Takk for at du delte dette!

  Håper du fikk en herlig søndagstur sammen med barnebarn i fin-været :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo takk, vi koste oss ute i finværet. Nå er det bare et par timer til jeg tar fly sørover, men jeg skal tilbringe jula her i Bodø i år, så det er ikke lenge før jeg er tilbake.

   Slett