torsdag 1. november 2012

Jan Roar Leikvoll: Bovara


Etter at jeg las Fiolinane av Leikvoll, sa jeg at jeg skulle gi forfatteren en sjanse til, på grunn av den fantastiske bruken sv språket. Og nå har jeg lest Bovara, og kan ikke annet enn å si at dette er god fortellerkunst. Han skriver poetisk og klangsterkt.
Men dette betyr ikke at jeg likte boka. Sitter igjen med samme ekle følelsen om at er det nødvendig å være så grotesk rå? Du blir kvalm og føler avsky.
Handlingen er lagt til et kloster et eller annet sted, i en eller annen tid. Her møter vi Frrok, en handicappet gartner, dobøtte- og matbærer. Han er nederst på rangstigen i klosteret. Men han har en nydelig sangstemme og får være forsanger i koret. Han blir mobbet av de andre i klosteret.  Han elsker Flori, men Flori er en fri mann, han vandrer inn og ut av klosteret, møter prostituerte, og han er skribent. Han har ikke tid til Frrok, som blir mer og mer frustrert, noe som fører til at han utvikler de mørke sidene i seg, som vi forstår han har hatt siden han var liten. Han er nok svært lite mentalt utviklet.

På en poetisk måte skildrar Leikvoll et lite og snevert univers der menneskenes normale følelser har dårlege kår. Hovedpersonen Frrok er en person vi på en måte syns synd i, men samtidig blir han for forskrudd og avvikende, slik at han blir bare uhyrlig. Historien er totalt mørk og deprimerende. Men Leikvoll har innimellom noen nydelige beskrivelser av natur og fugleliv, som er gode å lese i den svarte handlingen.
Jeg avkriver heller ikke denne gangen Leikvoll, og vil gjerne lese mer av han. Men håper at han ikke på død og liv må bare være grusom og mørk!
.5 kommentarer:

 1. Skildrer han ikke bare virkeligheten?

  Jeg har denne boka i ventestabelen min, og tenker lese den snart.
  Han blir også første mann ut i Bokprogrammets fofatterportretter som starter neste uke. Tenkte jeg skulle lese den før det...

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter min oppfatning er ikke drap, voldtekt og likskjending virkeligheten. Men en interessant forfatter likevel! Les boka og si hva du mener også.

   Slett
 2. Ja, jeg skal lese den.. :) (grugleder meg litt, kjenner jeg, siden jeg heller ikke er så glad i makabre skildringer) Har hørt at den er fæl, og at han er intverjuet om akkurat det..i Bokprogrammet bl.a. Uten at jeg husker akkurat hva han sa..

  SvarSlett
 3. Sterk bokomtale, men jeg tror nok ikke dette er en bok for meg, jeg har nemlig litt av et harehjerte ;) Klem fra Anette :)

  SvarSlett
 4. Jeg hører så mye positivt om denne forfatteren for tiden så jeg blir nysgjerrig på bøkene hans!Selv om det er groteske ting som blir presentert kunne jeg gjerne tenkt meg å lest noe av ham pga språket.

  SvarSlett