onsdag 16. januar 2013

Marianne Fredriksson: Ondskapens smil

Jeg fikk lyst til å lese flere bøker av Marianne Fredriksson igjen, og valget falt på denne. Det er ikke akkurat oppløftende lesning, men en aktuell bok om mishandling og overgrep i familien.
Stina er en fremgangsrik forsker, hun møter storsjarmøren Per, med flott utseende og stort initiativ Hun ser ikke baksiden, noe hennes far ser, men ikke når fram med. Når Stina blir gravid, kommer psykopaten Per fram. Han tåler ikke å bli stilt i andre rekke og blir stadig mer krevende og brutal. Etter å ha truet henne på livet og mishandlet både henne og det nyfødte barnet, blir han dømt til fengselsstraff. Stina får ny identitet og hemmelig adresse, og tror hun kan puste lettet ut når Per emigrerer til USA. Men katastrofalt nok kommer domsavsigelsen om at han får samværsrett med barna, mot hennes vilje. Det som hender med barna i USA, forandrer for alltid Stinas syn på livet og den menneskelige natur.
Boka handler om kampen om å komme seg opp av det svaret hullet, ikke bare for Stina, men også for seksåringen Maria, som ble utsatt for graverende overgrep av sin far. Bare ved hjelp av gode mennesker rundt seg klarer de å reise seg og gå videre i livet. Det handler nettopp om hvor viktig det er å være åpen, og ta i mot all god omtanke. Innimellom ble jeg opprørt over i hvor stor grad åpenheten om det som hadde skjedd var i forhold til lille Maria. Men etter hvert måtte jeg innrømme at uten en slik åpenhet vil nok mange grusomme opplevelser forbli traumer, og aldri kunne slippe taket hos et menneske. Det er vel det som ofte har skjedd hos overgrepsoffer gjennom tidene. Det stygge skal ties i hjæl, og dermed ligger det latent og blir en ødeleggende kraft som venter på å komme til overflaten. Det klarer de færreste mennesker å leve med i lengden. 
Dette er en på mange måter forferdelig trist bok, men det er også en bok om godhet og håp. Fredrikssons psykologiske innsikt kommer til sin rett, hun vet hva hun snakker om. Hun har satt seg grundig inn i psykopatens sinn.

1 kommentar:

  1. håreisende tema ... høres ut som eg bok vel verdt å få med seg !

    SvarSlett