fredag 15. februar 2013

"Jakten", en sterk filmopplevelse

Ikke så ofte jeg er på kino lenger, da det bare en sjelden gang vises gode filmer der jeg bor. Men som tidligere filmoman, får jeg abstinens når jeg hører om gode filmer. Da jeg oppholder meg i Buvika noen dager, fikk jeg i går kveld anledningen til å bli med sønn og svigerdatter til Trondheim for å se "Jakten".

 Regi:Thomas Vinterberg
Skuespillere: Mads Mikkelsen, Susse Wold, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Bjarne Henriksen, Anne Louise Hassing, Alexandra Rapaport, Lasse Fogelstrøm, Annika Wedderkopp
Sjanger: Drama
Kinopremiere: 01.02.2013
Manus: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Nasjonalitet: Danmark
Språk: Dansk
Produksjonsår: 2012
Lengde: 1 t. 55 min.kta

Fra filmweb: "JAKTEN foregår i en liten dansk provinsby oppunder jul. Vi følger 40 år gamle Lucas som endelig er i ferd med å få livet på skinner. Etter en tøff skilsmisse har han fått ny kjæreste, ny jobb og er godt i gang med å gjenopprette forholdet til tenåringssønnen Marcus. Men noe går galt. Det er ikke mye - bare en liten bemerkning, en tilfeldig løgn. Og løgnen sprer seg som et virus. Sjokket og mistenksomheten løper løpsk, og det lille samfunnet befinner seg plutselig i en tilstand av kollektivt hysteri, mens Lucas må kjempe med alt han har for å bevare sitt liv og sin verdighet.

Mads Mikkelsen vant prisen for beste mannlige skuespiller fra Cannes for sin rolle som Lucas i Jakten."

Dette var en sterk opplevelse, og jeg fikk sterke assosiasjoner til Bjugn-saka, som de fleste nok husker. Det er ytterst trist når det skjer overgrep mot barn, og det er forferdelig trist når folk blir utsatt for heksejakt på feil grunnlag. Og det finnes for mange "eksperter" som ikke kan nok om hvordan de skal forholde seg til barn når de skal finne ut om det har skjedd noe, evt. hva som har skjedd når det er mistanke om overgrep. Jeg fikk frysninger ved tanken på hvor lite som skal til for å ødelegge et menneske, eller rettere sagt mange mennesker, da alle blir dradd med i et omfattende skrekkscenario.

1 kommentar:

  1. Takk for anmeldelse av denne filmen, den skal jeg se når den kommer på dvd!

    SvarSlett