onsdag 3. april 2013

Jørgen Brekke: Drømmeløs

Det gikk kvikt å lese denne boka. Utrolig spennende og finurlig.

Drømmeløs

"I 1767 rømmer en fattig visesanger fra Stockholm etter å ha fornærmet datteren til en av byens mektige menn. Samme år finner den fordrukne og kranglete politimesteren Nils Bayer et nakent mannslik i fjæresteinene utenfor Trondheim.
Vinteren 2011 blir en ung kvinne funnet drept på Kuhaugen i samme by. Drapsmannen har fjernet strupehodet til offeret, og en spilledåse med en ukjent melodi er plassert på kvinnens bryst. Så forsvinner en ungjente på seksten år fra sitt hjem, og etterforsker Odd Singsaker frykter at de bare har kort tid på seg før også hun blir et offer for mannen med spilledåsene."

Vinteren 2011 blir en ung kvinne drept. i Trondheim. Når etterforsker Odd Singsaker skal ta tak i drapet av den unge kvinnen, trekkes trådene bakover til 1700-tallets Sverige, til Bellmanns tid. Like etter forsvinner en ung kvinne fra hjemmet sitt, og mye kan tyde på at de to sakene henger sammen.

Innimellom det som skjer i nåtid, får vi innblikk, via korte passasjer, i livet i Trondheim på 1700 tallet. Her møter vi byens politimester Nils Bayer, en forfyllet og forsoffen, men intelligent kraftkar, som prøver å finne ut hvor liket av mannen som fløt i land kommer fra. Dette blir en viktig del av historien, og jeg liker hvordan Brekke veksler mellom de to tidsepokene. Og med jevne mellomrom får vi innsyn i forbryterens tanker og følelser. En totalt ødelagt person, med store personlighetsforstyrrelser. Får ikke helt tak på hva som har ført til at han er blitt den han er, annet enn den innledende historien, der han blir tvunget til å øve på piano, og hogger av seg to fingre for å slippe unna.  En uhyggelig person, iallefall.

Odd Singsaker er gift med amerikanske Felicia, som har startet en nettside for å finne norske slektninger. Hun spiller en stor rolle i livet hans, men etter hvert forsvinner hun. "Felicia forsvant" henger fremdeles i ørene, da Vreesvijks melodi dukker opp og sitter godt. Hva skjer med henne, og de to? Nå håper jeg at Brekke gir oss en ny bok snart, så vi får vite mer om Singsaker, Felicia, og at vi får en ny spenningsroman fra Trondheim! For jeg liker at Brekke bruker Trondheim i historien, fra de gamle bydelene med skeive hus og vertshus, der han spiser sin frokost, til det flotte musikkmuseet Ringve. Han forteller historie, der han viser litt om oppbygging av byen til det den er i dag. Bra.

Et lite undrende spørsmål til slutt: Hvorfor er alle kvinnene i boka gravide, eller prøver å bli det? Historien om den unge kvinna som forsvinner, og er gravid, ja den er bra. Ikke minst på grunn av at vi også blir trukket inn i følelsene til foreldrene, noe som er godt beskrevet og en styrke for boka. Men de andre? Finner ikke sammenhengen her, og syns det har lite interesse for boka.

2011
Gyldendal
339 sider 

5 kommentarer:

 1. Svar på ditt såm ang lagring av blogg;
  Det kommer opp kryptisk da dette er en html koding du skal kunne hente opp ved en eventuell importering av blogg i blogger. Det vil aldri kunne gå an å lagre en hel blogg i sin helhet uten å ha egen server og blogghotell/platform. Derfor er de kryptiske tegnene den korrekte måten å ta back up på. Back upen er kreert av blogger slik at man enkelt kan gjenopprette denne ved importering i blogger

  -Maia

  SvarSlett
 2. Jeg husker dessverre ikke dette med de gravide kvinnene. Dessuten er det denne boka av Brekke jeg likte minst, så jeg var vel ikke like fokusert hele veien, siden jeg også leste den mens jeg var reise i fjor...
  Flott omtale forresten.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette var bare en bagatell, men lurte bare på det mens jeg las!

   Slett
 3. Jeg har akkurat lest Nådens omkrets, og likte denne veldig godt. Så nå står resten av bøkene hans på vent! Takk for omtalen!
  Pia

  SvarSlett