onsdag 15. mai 2013

Daniel Glattauer: Evig din


Evig din av Daniel Glattauer (Innbundet)Denne boka fikk jeg sendt fra forlaget for et par dager siden. Etter å ha lest på omslaget, klarte jeg ikke å vente med å lese den. Romanen handler om Judith, som tilfeldig møter Hannes, i det de kolliderer på vei inn i butikken. Dette møtet blir ikke det første, og storsjarmøren Hannes tar henne etter hvert med storm. Han er oppvartende, alltid tilstede. Etter hvert møter han Judiths venner og familie, og sjarmerer alle med sitt rause vesen. Men Judith føler etter hvert at han tar for mye plass, han tar helt styringen i livet hennes. Hun vil ha mer avstand. Da hun til slutt vil avslutte forholdet begynner problemene for fullt. Hannes tar kontakt med Judiths venner, og innsmigrer seg hos hennes mor. Ingen kan skjønne at hun ikke vil være sammen med han. Han overvåker henne døgnet rundt, vet alt hun foretar seg. Hun blir etter hvert psykisk nedbrutt og får søvnproblemer, da han forfølger henne til og med i drømme, og hun må ty til tabletter. Paranoiaen setter inn:
"Hva har skjedd med henne selv.? Hvor er han forfølgeren hennes? Hun kjenner at han er der, han kan ikke være langt unna. Han sitter i henne. Hvor forfølger han? Hvor følger hun ham? Hvem tok det første skrittet?

Dette er en utrolig drivende thriller, du klarer ikke å legge den fra deg før siste side er lest. Forholdet mellom en psykopat og offeret hans er godt beskrevet. Kampen for å slippe unna er ikke lett, han bruker alle midler:
"Judith," sa han, tydeligvis klar til å konludere."Jeg lar deg gå. Liksom tilfeldig begynte han å brette opp skjorteermene. "I det ytre lar jeg deg gå, det lover jeg, jeg kommer til å sette deg fri." Han la underarmene på bordet med de hårete, nesten lodne baksidene opp. "Men innvendig", sa han bevende, patetisk, "innvendig lever du videre med meg" Nå snudde han demonstrativt armene rundt. Judith stirret på dem med forferdelse. Lange, røde skrammer strakte seg langs hele innsiden av begge armene, altfor dype og symmetriske til at de kunne stamme fra katteklør.
Glattauer har et lett språk, der han veksler mellom direkte tale og fortellerstil i akkurat passe doser. Boka er dessuten bare på 235 sider, noe jeg setter pris på.

Vil du spandere noen timer i vårlyset med en mørk, skremmende, altoppslukende thriller; her er den!

2013
Font Forlag
236 sider

2 kommentarer:

  1. Oj denne virket jo spennende. Psykopatthrillere er jo artig å lese.;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er både skremmende og underholdende.

      Slett