torsdag 2. mai 2013

Diana Athill: Livskunst

Livskunst - Diana Athill Tove B. Gulbrandsen Diana Athill

En spesiell bok skrevet av en spesiell dame. Diana Athill skrev boka da hun nærmet seg 90 år.
I over 30 år var hun forlagsredaktør i London for noen av verdens mest kjente forfattere.
Boken er en betraktninger over levd liv. Forfatteren er en sterk, eksentrisk og målbevisst kvinne. Hun har møtt mange kjente og interessante mennesker. Hun hadde i mange år en serie kjærlighetsaffærer, som ofte involverte andre kvinners ektemenn. "..men jeg følte meg aldri skyldig, for det siste jeg ønsket eller håpet på var å ødelegge ekteskap for noen. Hvis en kvinne oppdaget forholdet - og meg bekjent skjedde det aldri - ville årsaken være ektemannens skjødesløshet, ikke min."

Hun har sluttet å lese romaner, men skriver om dem: " En roman kan fange inn en leser på flere måter: gjennom flukt inn i spenning og/eller noe eksotisk, gjennom gåter som skal løses, gjennom stoff for dagdrømmer, gjennom speiling av ditt eget liv, gjennom skildring av andres liv, gjennom alternativ til det gjenkjennelige i form av fantasi. Den kan ha til hensikt å få deg til å le, få deg til å gråte, få deg gispe av fortbløffesle. På sitt beste kan den henføre deg til en tilsynelatende virkelige verden der du kan oppleve alle disse reaksjonenn. Jeg husker godt hva jeg følte da jeg nærmet meg slutten på minj første gjennomlesing av Middelmarch:" Å nei, jeg blir nødt til å forlate denne verdenen, og det vil jeg ikke!""

Hun er barnløs, men en abort i førtiårasalderen tok nesten livet hennes, og hun har mange betraktninger rundt familier og barn. Og særlig om alderdom. "Hva Henry James tenkte på da han omtalte døden som "fornem", når den er den mest naturlige ting i livet, kan jeg ikke forestille meg - skjønt den stakkars gamle mannen trakk sitt siste åndedrag idet han sa det, så en bør ikke kritisere."

En interessant bok med livsvisdom fra en oppegående gammel dame.Bastin Forlag
2008
175 sider

2 kommentarer:

 1. Det høyrest spennande ut. Tenk å vere så oppegåande når ein er 90 år !!
  Hm,, den som lever får se....

  Ynskjer deg ei fin maihelg :)
  Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikkje alle får det! Ha ei fin maihelg du og!

   Slett