søndag 23. juni 2013

Pontus Ljunghill: En usynligForfatteren er utdannet kriminolog og arbeider som journalist. Dette er ingen ulempe når en skal skrive krim.
Etterforskeren i romanen, John Stierna, får i 1928 en drapssak på bordet. En åtteårig jente er myrdet. Han lover å finne morderen, både overfor seg selv og overfor den dreptes mor. Men dette blir en stor utfordring, da morderen virker usynlig. Ingen kan helt beskrive han, og sjøl om Stierna er i hælene på han, slipper han unna.- I 1953 møter vi Stierna igjen, nå som pensjonert politimann. Det er like før den gamle saken blir henlagt, og tankene på at han feilet kommer tilbake. I et møte med en journalist rulles hele saka opp på nytt.

Dette er ingen hesblesende spenningskrim, men en rolig, stemningsfylt roman. Det betyr ikke at det mangler uhygge, for det at et barn brutalt er drept er uhyggelig nok. John Stierna er en stille, noe tilbaketrukket person, som setter alt til side for å gjøre jobben sin bra. På en måte blir det en kamp mellom han og morderen, begge er æreskjære og skarpe personer, begge  lærer etter hvert hverandre å kjenne, uten at de møtes. En god intrige her.

Ljunghill klarer gjennom de ulike personene i boka å stille seriøse spørsmål om det å leve under dårlige oppvekstkår. Hvor mye har en dårlig bakgrunn, med neglisjering fra foreldre og mobbing å bety for hvordan en blir som voksen? På den tiden morderen var barn, var kanskje dette ikke noe tema?
Og hvor mye skal en ofre  for å oppnå gode resultater i jobben? John Stiernas kone Karoline stiller spørsmål om dette når hun vurderer om kjærligheten er sterk nok i deres forhold.

En stille kriminalroman, lett å lese, godt skrevet. Med andre ord - jeg anbefaler den!

Pantagruel
2013
569 sider4 kommentarer:

 1. Godt å høre-- da jeg har denne liggende hjemme i Trondheim.:)

  SvarSlett
 2. Er bare innom for å ønske deg en fin st hans!

  Setter så umåtelig pris på alle de fine kommentarene du har lagt igjen hos meg. Jeg får dessverre ikke kommentert så ofte lenger, det er den tida vet du. Men jeg skal slutte å unnskylde meg, for nå skal jeg nyte tiden jeg har og oppdatere meg på dine sprell :)

  Fiin søndagskveld!
  klemklem
  -Maia

  SvarSlett
 3. Heldigvis har jeg akkurat plukket den opp på biblioteket! Fin anmeldelse! Gleder meg virkelig til å lese den:)
  Ønsker deg en flott dag!

  SvarSlett
 4. Denne ble litt for rolig og ettertenksomt for meg, men siden dette er første bok i en serie, ser jeg at det var en fin innledning til John Stierna og folkene rundt ham, så jeg skal nok lese den neste og.

  SvarSlett