torsdag 11. juli 2013

Alison Mc Queen: De hemmelige barna

En lei bok om hvordan det er å falle utenfor i samfunnet. Denne gangen på grunn av at en er såkalt halvkaste. Romanen er skrevet av Alison Mc Queen, som selv har følt noe av dette på kroppen via sin familiehistorie. Hun har indisk mor og britisk far, og er bosatt i England.

Alison McQueen

Historien starter i 1925, der vi møter engelske James Mac Donald som driver en teplantasje i India. Han er i gifteklar aldre, miljøet og familien presser på, men han velger å finne seg en "konkubine", vel plassert på et mer eller mindre skjult sted. De får jentene  Serafina og Mary, som bor hos moren. De er hemmelige for hans velstående familie.  Så kommer krigen og India blir delt. Dette fører til oppbrudd for både mor og far til jentene, og de mister etter hvert kontakten med begge. Det er ikke lett å vokse opp som halvkaste, og de må stort sett kjempe seg fram sjøl. Noe hjelp får de fra søster Margaret, en av nonnene i klosteret hvor de går på skole.  Hun er en viktig læremester for dem. Etter hvert utdanner de seg til sykepleiere, men har begge stor behov for å hevde seg i samfunnet. Dette er ikke alltid like enkelt, og de må leve med mørke hemmeligheter som for alltid vil prege dem.

Men boka handler ikke bare om disse to jentene. Vi får også kjennskap til hvordan den fattige jenta Shurika blir tatt fra familien sin for å tjene Chinthimanti, jentenes mor. Og hennes sterke lojalitet til sin frue og denne jobben. Hennes liv er også en av Indias kvinneskjebner. Og ikke minst er Chinthimantis skjebne en tragedie, den nydelige jenta som blir plukket ut som den engelske plantasjeierens elskerinne, uten rettigheter når han er lei av henne. 

Boka gir et godt bilde av indiske jenters få valg, både den gangen og dessverre fremdeles slik enkelte steder. Tematikken alene gjør den verdt å lese. Forfatteren skriver på en enkel og god fortellende og fargerik måte. Vi opplever de ulike miljøene, luktene og fargene. Jeg fikk lyst til å vite mer om India i dag. Ikke bare de verste nyhetene om overgrep og vold, som vi det er mye av der enda.


Cappelen Damm
2013
412 sider

4 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg leste denne boka tidligere i år, og likte den godt! Jeg har gitt boka videre, så jeg har ikke sjekka, men var det ikke slik at Shurika skulle giftes bort mot sin vilje, og rømte hjemmefra sammen med (den late) broren sin? Mulig jeg husker feil, og uansett er det ikke det viktigeste. Måten hun opptrer hundre prosent lojalt i alle situasjoner er det som gjør aller mest inntrykk.
  En påminnelse om hvor heldige vi er, vi som lever i vår del av verden, i vår tid...
  Fint å mimre om ei bok jeg koste meg med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har sikkert rett ang. Sharuka. Jeg ble bare så opphengt i hennes skjebne at detaljene forsvant1

   Slett
 2. Det er en stund siden jeg leste boken, men den ga inntrykk på meg. Tenk at de muligens fantes sånne tilfeller. Tror Berit har rett, at hun etter en stund ble "reddet" og fikk være konkubinen til landeieren. En fantastisk bok var det i alle fall :)

  SvarSlett
 3. Høres ut til å være sterk lesing! Denne havner på listen over bøker å lese. God helg :)

  SvarSlett