fredag 26. juli 2013

Joyce Maynard: SensommerdagerEn roman der vi blir kjent med unggutten Henry, fortelleren i boka. Han bor sammen med sin mor, som på en måte har gitt opp livet, er lite utadvendt og lever en grå tilværelse. Hun var tidligere en sprudlende danserinne. Faren har flyttet inn sammen med en annen dame, og de har fått en liten baby. Henry er tretten år, og er inne i en fase der han vil  vite alt om kvinner og kroppene deres. Han har mange spørsmål om sex, men  har ingen å snakke med om slike saker.

Historien starter med at han og moren, Adele, møter en ukjent mann på et kjøpesenter. Mannen har skader etter et fall ut av et vindu, og trenger hjelp med en skadet fot. Han er tillitsvekkende, og de tar han med hjem. Det viser seg at han er fengslet for mord, og har rømt fra et sykehus der han er operert for blindtarmbetennelse.  Både Henry og moren får tiltro til hans historie, og godtar at han blir i huset.  Han er en dyktig kokk, og tar over mye av husarbeidet. Henry oppdager at moren kvikner til og får tilbake sin livsgnist som har vært borte siden skilsmissen. Han ser at det skjer noe mellom de to voksne. Han er en usikker tenåring, og spenningen mellom moren og Frank gjør han usikker, men også litt glad.
Historien skjer i løpet av en uke, og i resten av boka får vi innblikk i hvordan denne uka har påvirket Henry senere i livet.

Dette kan virke både banalt og lettvint, men historien griper deg. Frank er en sympatisk mann med mange gode egenskaper. Hans lange fengselsdom for noe han bare delvis har gjort, har ikke knekket han, og hans gode egenskaper påvirker både Henry og Adele. Kjærlighetshistorien mellom Adele og Frank er overbevisende, inderlig og øm. Henry opplever mye i disse dagene og lærer om svik, lengsel etter lykke, håp og tro på ekte kjærlighet. En bra sommerbok som jeg gjerne anbefaler.

Har hørt at boka er filmatisert med Kate Winslet i hovedrollen. Bare det borger for at boka er lesverdig! Den filmen må jeg se.

3 kommentarer:

 1. Jeg leste denne i fjor sommer og elsket den. Ble så fanget av historien at jeg måtte gi den terningkast 5. Anbefaler den til alle.

  SvarSlett
  Svar
  1. , og hun dro med seg meg på veien.
   Jeg likte den også!

   Slett
 2. Har denne fortsatt liggende på vent..takk for påminnelsen.:)

  SvarSlett