mandag 15. juli 2013

Thorstein Thomsen: Snø på hennes ansikt

I dag fikk vi en real regnværsdag, surt og kaldt, så det var ikke mye å gå ut for. Da ble det lesning i stedet. En slektshistorie fra Danmark, sammenlignet med Matador og Krøniken.  Det var lovende! Boka er en av de som Juritzen gir ut i høst, og jeg har lest frieksemplaret. "Snø på hennes ansikt" ble gitt ut i Danmark i 2008, og ble en suksessroman der. Jeg har ikke hørt om forfatteren Thomsen tidligere, men leser om han på Wikipedia:
        
Thorstein Thomsen (født 26. juli 1950) er en dansk forfatter og musiker. I 1980'erne var han medlem af bandet Charlatan. Han har skrevet romaner og børnebøger.





 
Sne på hendes ansigt


Historiefortelleren Michala er bokens forteller. Gjennom henne får vi tre generasjoner kvinnehistorie fortalt. Hennes mormor, hennes mors og sin egen. Vi får innblikk i de tre kvinneskjebnene gjennom tøffe tider, der det skal styrke til å forsvare seg som enslige kvinner mot omgivelsene i åra fra midten av trettiåra til vår tid.

Mormor, Annemarie, tvinges  til ekteskap med en religiøs psykopat, som bruker sin makt overfor henne og barna i form av seksuelle overgrep og umotivert vold. Etter noen år begår han sjølmord. "Hun sto ved kjøkkenbordet og drakk kaffen. Hun var fylt av fred. Hun hadde visst det hele tiden. Gud var med henne. Gud hadde hørt de bønnene hun hadde tenkt inni seg uten å våge å sende dem opp til Ham. Gud hadde gitt henne en mann som var syk i hodet. Han hadde det. Men etter at hun hadde gjennomgått alle sine prøvelser, hadde Gud hengt han for henne. Og nå hadde befrielsen kommet . Takk, Gud. Takk, Gud Fader i det høyeste."
Mormoren fortsetter i sekten Livets lys, og blir den første kvinnelige profet der.

Datteren Karen velger å reise bort fra barndomshjemmet tidlig, hun vil stå på egne bein. På alle måter. Det gjelder seg økonomisk som seksuelt. Dette er ingen enkel sak på slutten av 40-åra. Hun må ta vanskelige valg, er ofte beruset og sliter med livet sitt.

Michala, som vokser opp sammen med sin alkoholiserte mor, kaster seg ut i et løssluppent hippieliv sammen med noen bandgutter. Dette er en tid da  tidligere normer oppløses, der frihet og bruk av narkotika lett blir mulighetenes forbannelse.
Hvert familieledd opplever svik, noe som fører til at de ikke klarer å la noen komme for nære. Ingen lever enkle liv. Dette er også Michalas  skjebne. Hun er tøff men sårbar.

En familiekrønike vil alltid ta med seg familielivet på godt og ondt, og her finner vi begge deler i stort monn. Dette har Thomsen mesterlig fått med seg.

Etter min mening blir likevel deler av romanen litt lite interessant og kjedelig. Dette gjelder særlig Michalas historie om sitt eget liv, som ble litt for detaljert. Når hun forteller om sin mormor og mor, sier hun sjøl at her må det legges inn litt løgn og diktning, men da hun skriver sin egen historie forsvinner dette spenningsmomentet som er med på å gjøre romanen svært lesverdig. Det er nettopp disse "eventyrene"som hun livnærer seg på å fortelle, som er noe av det beste i romanen.
Men trass i mine anmerkninger har jeg ingen betenkninger med å anbefale boka! Kunne gjerne tenkt med å se en filmatisering av denne. Kanskje det kommer en gang?


Juritzen Forlag
september 2013
463 sider i frieksemplaret

.  

1 kommentar:

  1. Denne ser jeg frem til å lese tross dine bemerkninger.. Liker sleksthistorier.. hvis de er godt skrevet.
    Jeg har lest Porselenspiken, av de vi fikk, men det vet du vel kanskje. Skrev om den forleden..

    SvarSlett