mandag 15. juli 2013

Gunn Marit Nisja: Porselenspiken

Jeg har gledet meg lenge til å lese bok nummer to av Gunn Marit Nisja, som kommer i handelen i august. Alltid spennende å se om bok nummer to blir like bra som den første. Og etter min mening har hun klart det. Dette er blitt en lettlest, fengende bok, med tema som opptar mange.Romanen handler om Kristin, odelsjente til et gårdsbruk i Romsdalen. Men hennes interesser er langt fra fjøs og gardsstell, hun utdanner seg til kokke. Etter mange år som kokke i en cafe kjenner hun at hun står ved ei veivalg i livet. Hun kjøper en nedlagt konfeksjonsfabrikk på hjørnet av Havnegata og Bryggestien og starter opp et spisested for seg sjøl med god støtte av kokken Bengt, sin mor og den unge jenta Martha. Martha er på mange måter en skakkjørt ungdom med en trist bakgrunn, men en dyktig og arbeidsom medspiller for Kristin. Etter hvert betyr hun mer for Kristin enn å være en ansatt, og Kristin må sette sitt eget liv og sine egne valg i et nytt perspektiv.
Kristin har sin bakgrunnshistorie, som vender tilbake med jevne mellomrom. Hun har en "skygge" som er med henne. Martha har også en bakgrunnshistorie, den er tung å bære. Her møter vi to kvinner som av helt ulike grunner ikke har funnet seg selv, men begge har vanskeligheter med  å slippe noen innpå seg følelsesmessig. To skjebner som får ulike utganger. Her møter vi mennesker av ulike slag. Noen er varme, har tid og omtanke for andre. Noen er overflatiske og misunnelige. Et utsnitt av den virkelige verden, der vi også finner alle kategorier. Dette gjør romanen jordnær og reell, noe jeg liker. Den handler om vanlige folk!

Artemisiasverden har skrevet fint om boka på sin blogg, der har hun også tatt med litt om forfatteren. Jeg velger å henvise til henne, så kan du lese mer der.
artemisiasverden.blogspot.no


Juritzen forlag
August 2013
Frieksemplar  267 sider

4 kommentarer:

 1. Flott omtale, jeg gleder meg til å lese den :)

  SvarSlett
 2. Venter boka i postkassa hvilken dag som helst nå,og gleder meg veldig til å lese den. Nisja skriver godt!

  SvarSlett
 3. Hvor har du omtalen av "over de hundre fjell"? Du sa du hadde skrevet om den.....

  SvarSlett
 4. Takk for linking.:) Legger inn din link i innlegget mitt også. Fint at du også likte boka.:)

  SvarSlett