torsdag 8. august 2013

Noëlle Harrison: Beatrice

Beatrice - Noëlle Harrison Kari Risvik Kjell Risvik

Boka handler om tre familiemedlemmer, Sarah og døtrene Beatrice og Eithne, og de er disse som er stemmene som forteller historien. Her ligger noe oppe i dagen, men her er også noe under overflaten. Beatrice er forsvunnet, noe som gjør at Sarah trekke seg inn i seg sjøl, stefaren Joe flykter inn i alkoholisme og Eithne, som da er bare lita jente, blir ensom og utrygg.
Beatrice har etterlatt seg en rekke eiendeler, som dukker opp etter hvert; en alpelue, et perlehalsbånd, et silkeskjerf, en notatbok og en pudderdåse. Disse fører til nye håp, til minner og spekulasjoner om hun lever, og om hvor hun kan være.  Historien om de tre kvinnene blir en saga om generasjoner, der hver av dem prøver å fullføre de forventningene de andre hadde, med varierende grad av suksess. Alle tre har ulike erfaringer med menn og kjærlighet, men mennene i boka er ikke akkurat de som best tar vare på sine. Sarah og Beatrice har ikke klart å løse sine problemer slik de kunne tenkt seg, og det blir opp til Eithne å samle restene av familien og finne en løsning på hva som har skjedd med Beatrice. Da en ung jente dukker opp og forteller at hun er Beatrices datter, vekkes et håp om at de kan finne ut av dette. Skjebnen til Beatrice avsløres gradvis gjennom korte kapitler som gir leseren små hint om hva som kan ha skjedd. 
 
Denne irske romanen er en bok du sluker, du klarer ikke å legge den fra deg før siste side er lest. En roman om kjærlighet, sinne, bitterhet, sorg og utroskap. En roman om ensomhet, motsetninger og skjebnesvangre misforståelser. Med andre ord alle de egenskaper en lettlest roman skal ha. Det er ingen stor roman, men den er ekte og usentimental, så du blir grepet. Og det er fint å lese en historie fra Irland, med de grå og svarte myrene og det triste landskapet, men også med de grønne jordene, skogklyngene og blomstene.
"Bak huset lå et jorde, og bortenfor det, myren. Foran henne var det en hage full av epletrær. Roseduften fylte neseborene. I det fjerne kunne man se en ny granskog som lå i ring rundt gården. De befant seg i en enklave , på god avstand fra utenverdenen. Det var et sted hvor man kunne holde seg skjult for bestandig."

Oppdaget i dag at forfatteren bor i Bergen, og kommer med en erotisk roman i høst, "Valentina", under psevdonymet Evie Blake. Hun har tidligere skrevet  skuespill, noveller og romaner.

Juritzen forlag
2012
328 sider
 

1 kommentar:

  1. Flott omtale, som fikk meg til å notere tittel med en gang. Denne må leses!

    SvarSlett