torsdag 26. september 2013

Kathrine Webb: En sang fra fortiden

Dette er den andre boka jeg har lest av Webb, og lik Arven, er det  en mangfoldig roman.

 Bilde av boken En sang fra fortiden


Fortellerstemmen i romanen er gallerieieren Zach. Han er nylig skilt og forlatt av kone og datter. Han har begynt på en bok om kunstneren Charles Aubrey, som han er stor beundrer av, og reiser til landsbygda i Dorset, hvor kunstneren bodde i perioder. Her vil han forsøke å finne mer informasjon om han og bildene hans. Dette ikke minst på grunn av at hans bestemor har ymtet om at hun hadde et forhold til Aubrey  I Dorset møter han den aldrende damen Dimity, som egentlig het Mitzy, og den yngre sauebonden Hannah. Disse to kvinnene får stor betydning for avsløringen om livet til Charles Aubrey, og hans kunst. Det viser seg at det ligger mange godt bevarte hemmeligheter om både kunstneren og modellene hans begravet her. 

 Parallelt med Zachs historie blir Dimitys historie fortalt. Hun vokser opp på den engelske landsbygda i 1930-årene sammen med moren Valentina. Hun er en streng og lite kjærlig mor og Dimity har fra hun var lita jente hatt et stort ansvar for både husarbeide og matlaging, uten at dette har blidgjort hennes mor noe særlig.
Dimity er av sigøynerslekt, og dette var da, som nå, ikke noe som ble sett opp til. Hun blir et mobboffer , ensom og uten venner. Men da familien Aubrey flytter inn som sommergjester på nabogården, blir hun venner med datteren Delphine, og blir godt mottatt i familien. Maleren og tegneren Charles har sterk tiltrekningskraft på kvinner, unge som gamle, og Dimity blir trollbundet. Charles er svært opptatt av å tegne kvinneportretter, og Dimity, som er en vakker og upolert ungjente, blir en yndet modell for han, og hun forelsker seg i den mye eldre mannen.

Dette er en gripende roman, og du får vanskeligheter med å legge den fra deg. Jeg ble både bergtatt og nesten irritert. Den blinde forelskelsen til Dimity, totalt virkelighetsfjern, er nesten utrolig. Den unge jentas begjær fører til skremmende hendinger etter hvert. At det går an å være så naiv, tenkte jeg. Men det er nettopp denne historien som gjør at boka blir det den er blitt - en roman fra et kunstnermiljø med sjarme og nærhet, samtidig et miljø med mørke undertoner og til dels groteske handlinger. Og med forfatterens evne til å skrive fengslende og frodig, blir dette en skikkelig underholdende roman med islett av grøss og gru.

Gyldendal
507 sider
2013

2 kommentarer:

  1. Høres ut som en spennende roman dette.. Har lenge hatt lyst til å lese an av hennes bøker, liker det litt småspooky.;) Kos deg på tur..

    SvarSlett
  2. Jeg hørte denne på lydbok og det fungerte veldig bra. I likhet meg deg anbefaler jeg boken av hele mitt hjerte. Ha en strålende fredag! I Bergen har vi 0 grader i dag morges for første gang, så nå må snart leggbuksene legges bakerst i skapet igjen :)

    SvarSlett