mandag 14. oktober 2013

Alexandra Bockfeldt: Før jeg forlater deg


Før jeg forlater deg av Alexandra Bockfeldt (Innbundet)

Dette er en sterk bok. En bok om kjærlighet. Hovedpersonen, Helena er flyvertinne og gift med Daniel. De har en liten datter som spiller cello, Cassandra. Tilsynelatende et lykkelig par, men Helena har opplevd stor kjærlighet, som hun aldri klarer å glemme. Hun møtte ved en tilfeldighet Aurelie, en kjent fotograf, som hadde utstilling i Paris. Dette var mens Helena var gravid med Cassandra, noe hun ikke visste på dette tidspunktet. De to tilbringer en uke sammen, på en hytte på Hardangervidda. Så går de hver til sitt liv, men ingen glemmer den andre. Aurelie er gift med Bruno, lege med sterke ønsker om å redde mennesker i en utkant i Afrika, og de flytter dit. Så forsvinner Aurelie plutselig, og mange tilfeldigheter fører til at Helena drar til Afrika for å lete etter henne.

Romanen er både  " unorsk og eksotisk", som det står på bokas bakside. Den forteller om en vakker , øm og sterk kjærlighet mellom Helena og Aurelie. Den har gripende scener fra møter med innbyggerne i den afrikanske landsbyen M Nembe, spesielt der Aurelie og Bruno sammen tar imot et lite barn, og senere møtet mellom Aurelie og barnets mor, da barnet dør. Sitat:
" Hun gir noe til Aurelie, en håndfull tørkede, rosa blomster. "Pour ma petite belle" hvisker hun, og sammen danderer hun og Aurelie de sprø blomsterbladene rindt den lille piken. Aurelie er bevisst å kopiere den andre kvinnens bevegelser for å ikke gjøre noe galt. Moren synger lavt på utpust, mer hvisking enn sang, men det er vakkert, og Aurelie beveger leppene og gjentar bønnene fra barndommen, som om hun også kunne bli med å synge sangen, sannsynligvis en eldgammel sang som er gått i arv gjennom generasjoner i dette lutfattige, avsidesliggende landet."

Jeg likte boka godt. De sterke følelsene som Helena og Aurelie har for hverandre er godt beskrevet. Og en blir også grepet over Daniel og Brunos evne til å akseptere at det fremdeles ligger sterke bånd mellom de to kvinnene, nå bare i usendte brevs form. Men de er likevel uforberedt på at de en dag møtes igjen. Samtidig som det er en kjærlighetsroman, er det også en thriller på flere områder. Som sagt, en annerledes roman, og jeg ser fram til flere av Bockfeldt.

Juritzen forlag
2013
302 sider

2 kommentarer:

  1. Jeg likte også denne boken veldig godt. Et uvanlig kjærlighetsforhold, innpakket i mye spenning. Anbefales!

    SvarSlett
  2. Helt enig! Likte boken kjempegodt! Den er "unorsk" på en god måte, og så liker jeg at den er tankevekkende og gripende uten at det blir for mye liksom :) Må si at jeg ble imponert over hvor profft den er skrevet til å være debutroman så ser frem til mer fra henne.

    SvarSlett