onsdag 16. oktober 2013

Lori Lansen: Livet tilbakeJeg las "Reisen hjem" og "Aldri alene" for et par år siden, og disse bøkene likte jeg svært godt. "Livet tilbake" handler, som de to andre, om mennesker som ikke kan kalles gjennomsnittsmennesker.  I denne romanen er det 43-årige Mary med sine spiseproblemer, som er hovedpersonen. Hun bor i  Canada sammen med ektemannen Jim.

 I  morgen skal hun og Jim feire sin sølvbryllupsdag. Hun har vært overvektig helt siden hun var lita jente, men klarte å gå ned i vekt i en periode der hun møtte Jim, og de giftet seg.  Nå sitter hun og venter på at Jim skal komme hjem, men han er forsinket. Hun får tid til å tenke over livet sitt, som ikke har vært det enkleste. Hun har vært gravid et par ganger, men har abortert, og hver gang har dette ført til at vekten har økt. Hun tenker på sin senile mor. Hun tenker på alle de drømmene hun hadde, og som ikke ble gjennomført. Mye på grunn av matmonsteret som herjer henne, hun klarer ikke å motstå mat. Hun er nå over 140 kg. Ventetiden blir lang, og hun skjønner etter hvert at Jim ikke kommer hjem. Han har lagt igjen et brev og penger til henne. Mary, som alltid har vært avhengig av Jim, har bare ett ønske, å finne ektemannen. Hun legger ut på reise til USA, til California, der hennes svigermor bor, i håp om at han er reist dit.  Den lange reisen og de opplevelsene hun har underveis, får henne til å vurdere sin livssituasjon på nytt. Møtet med mennesker fra ulike miljø, mennesker som gir henne troen på at hun er et sjølstendig menneske, ikke bare Jims kone, fører til at hun verdsette livet uten de store matmengdene.

Dette er en sterk bok. Spiseforstyrrelser er så mye. Uansett, for lite eller for mye inntak av mat, det er som oftest psykiske årsaker som ligger bak når et menneske ikke klarer å håndtere dette innenfor det normale. Lori Lansens beskriver Marys mathunger og overspisning slik at du virkelig skjønner hvordan hun har det. Til å begynne med fikk jeg avsky for personen Mary, men etter hvert ble hun et menneske jeg fikk varme følelser og godhet for. Hun ble en ekte og etter hvert en viljesterk kvinne som jeg ønsket det skulle gå bra med. Forfatteren har skapt en overbevisende historie, som sikkert mange vil kjenne seg igjen i, ikke bare om en er overvektig.

Juritzen forlag
2013
Pocketutgave

 

1 kommentar:

  1. Flott omtale, som gjorde at jeg vil lese den så snart som mulig, for den har hittil bare blitt stående i hylla.

    SvarSlett