søndag 10. november 2013

En smakebit på søndag. Utdrag fra Karl Ove Knausgårds "Sjelens Amerika"

Hver søndag inviterer Mari med bloggen "Flukten fra virkeligheten" oss til å komme med en smakebit fra en bok vi leser, eller har tenkt å lese. Ta en titt innom her:Maris blogg


Denne søndagen fikk jeg lyst til å ta en liten smakebit fra et essay skrevet av Karl Ove Knausgård, som jeg fant i Klassekampen lørdag. Det er et av essayene i den nye boka Knausgård kommer med i oktober, "Sjelens Amerika".  Knausgård gjorde sterkt inntrykk på meg med den store monumentale selvbiografien "Min kamp", som jeg likte veldig godt. 
Dette essayet heter "Det uttømmelige presise" og handler om det udefinerbare når en står overfor et kunstverk som en liker, og følelsen av at dette sikkert ikke egentlig er så bra. Han snakker om motsetningen mellom den store gleden og den estetiske tilfredsstillelsen i møtet med et kunstverk, og den indre kritikestemmen som sier at kunst skal være noe mer enn dette enkle som gleder deg her og nå, det skal være noe som krever en analyserende innsats før du kan uttrykke din mening. Dette gjelder ikke bare bildende kunst. Et interessant tema!
 
Bakgrunnen for dette esayet er forfatterens møte med fotografiene av den amerikanske kunstneren Sally Mann. Hennes bilder er gjerne i svart/hvitt, og fra familie og landskap i Amerika. Hun er best kjent for sine fotografier av egne barn, "Immediate family". Her er et av disse bildene:
 

15 kommentarer:

 1. Jeg likte også Min Kamp, men jeg leste bare de to første bøkene, da hadde jeg liksom fått nok. Dette høres ut som en skildring som er verdt å få med seg, takk for tipset!

  SvarSlett
 2. Efter att ha läst den första Min kamp så bestämde jag mig för att inte läsa något mer av Knausgård, hans sätt att skriva passar mig inte alls. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Det låter som en intressant ämne. Jag har faktiskt inte läst något alls av Knausgård. Jag har "Ute av verden" bland böckerna jag har tänkt läsa, men det har inte blivit av att läsa just den.

  SvarSlett
 4. Låter som ett intressant tema, men av någon anledning så känner jag det som om Knausgård inte är en författare för mig.

  SvarSlett
 5. Har ikke lest noe av Knausgård, men har hørt litt om hans bøker

  SvarSlett
 6. Knausgårds böcker har ännu inte nått till min hylla. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. Virker interessant! Jeg har "Min kamp" på leselisten etter at jeg har hørt mye bra om bøkene.

  SvarSlett
 8. Har ikke lest noe av Knausgård og er usikker på om jeg skal lese bøkene hans, derimot så kunne jeg godt tenkt meg å lest denne. Tusen takk for tips!

  SvarSlett
 9. Jeg har heller ikke lest noe av Knausgård. Jeg er ikke sikker på om det er noe for meg :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 10. Bilder i svartvitt har ofta något särskilt som färgbilder inte har. Båda sorterna kan bli väldigt fina, var och en på sitt sätt. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 11. Virker interessant. Har lest nr 1 i Min kamp serien. Noe av handlingen synes jeg ble langdrygt. Men han skriver jo så bra. Hadde tenkt å lese nr 2 om ikke lenge til.

  SvarSlett
 12. Har inte läst något av Knausgård, men ämnet verkar intressant :)

  SvarSlett
 13. Jag har lite svårt för titeln på den här boken, mest på grund av ordkombinationen "min kamp"-associationer. Jag tror inte heller riktigt att Knausgård är något för mig, men tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 14. Takk for smakebiten! Selv holder jeg på med siste og sjette bok av Min Kamp. "Sjelens Amerika" er absolutt en bok jeg skal lese. Jeg har lest flere essay av Knausgård tidligere og dette er en sjanger han absolutt mestrer! Ha en fin uke!

  SvarSlett
 15. Ah, interessant. Jeg liker både Knausgård og Sally Mann. Har en fotobok av Sally Mann hjemme..

  SvarSlett