fredag 8. november 2013

Nord-Korea, ni år på flukt fra helvete


Eunsun Kim kommer fra landsbyen Eundeok i Nord-korea  og er født i 1986. Når hun er 11 år rømmer hun, moren og storesøsteren til Sør- korea. Forfatteren er i dag en 26 år.  Hennes flukt fra helvetet i Nord-Korea, til en trygg og fri fremtid i sør, har gitt henne en makeløs innstilling til livet.
I dag bor hun i Seoul hvor hun studerer barne- og ungdomspsykologi.


Historien som den lille jenta forteller er sann historie. " Som liten jente flyktet hun fra verdens mest lukkede og undertrykkende diktatur, Nord-Korea. Dette er hennes historie. I 1998 har hungersnøden i Nord-Korea allerede kostet hundretusener av liv. Eunsun er 12 år og utmagret av hungersnød. Sammen med moren og søsteren ser de bare en utvei: å rømme til Kina for å unnslippe sult."
Det er en utrolig historie vi får høre. Mor og døtre blir gjentatte ganger arrestert, sendt tilbake til Nord-Korea, men rømmer igjen. I Kina lever de mer eller mindre som slaver da moren gifter seg med en kineser for å slippe å bli kastet ut av landet igjen. Til slutt bestemmer de seg for å krysse grensen til Mongolia, der de havner i Gobi-ørkenen og kommer seg omsider fram til folk, mer død enn levende. Det er helt utrolig at moren og de to døtrene overlever den lange flukten. Her er det livskraft og styrke. De lar seg ikke knekke! Etter hvert når de målet: Sør - Korea.

Boken er lettlest, til dels litt barnslig i fortellermåten. Men den er ikke lett å ta inn over seg. Her er det brutal råskap og grusomheter i et samfunn som ligger under for en diktator med et totalitært styresett som kan skremme enhver. Jeg har lest andre beretninger fra folk som har klart å rømme ut av dette helvete, og jeg blir helt avmektig på vegne av alle de som lider i dette landet. Det er grusomt å lese hvordan sensur kan styre et helt folk. Eunsuns sterke tro på at Kim Il-Sung, og senere Kim Jong-il var de gode, magiske "julenissene" som elsket sine undersåtter er helt uvirkelig. Da moren til slutt, før de rømmer, tar ned bildene av de to diktatorene fra veggen, som det eneste som er igjen i huset, står de i fare for å bli skutt. Hun brenner bildene, og rammene selges som ved slik at de har et måltid mat.

Vi som bor i Norge har det godt! Vi trenger en påminnelse en gang i blant, slik som vi klager og syter. Denne boka er i så fall viktig. Anbefaler den til alle som er interessert i å se hvordan en hel del mennesker lever utenfor vår vestlige verden,  og hvordan diktaturstater får styre fram med befolkningen sin.

Pantagruel
2012
224 sider

1 kommentar:

  1. Tack för smakbiten.
    Ha en skön söndag.
    Kram Cissi

    SvarSlett