torsdag 7. november 2013

Eline Lund Fjæren: Ung jente, voksen mann
Nitten år gamle Eline Lund Fjæren har skrevet en glitrende debutantroman om et kjærlighetsforhold mellom to ulike mennesker. Jenta går inn i forholdet når hun bare er tretten år gammel, han er passert tretti, og forholdet varer gjennom hele hennes tenåringsliv.

Romanen er bygd opp slik at vi får høre historien vekselsvis fra begge, noe som gjør at vi kan sette oss inn i hvordan de to opplever utviklingen i dette "unormale" forholdet.  Begge skjuler forholdet for andre. Han føler at det ikke stemmer, da andre i omgangskretsen etter hvert stifter familie, får barn og planlegger framtida. "Hun finnes der hele tiden. Jeg vet hvem hun er, men jeg vet også at hun ikke alltid vil være sånn." Han prøver å komme seg videre, reiser til Roma, der han lager musikk, men vender tilbake til henne.
Hun er skoleelev, sliter mellom avhengighet av han, motivasjon for skolefag og det å begynne å modnes. Hun er både ung og gammel på samme tid. Hun blir en ensom outsider. Begge strever med å ha tro på forholdet. 

En godt skrevet roman, tett og knapp. Her er mye sensualitet og intimitet, vakkert og følelsesmessig beskrevet. Da temaet er tabubelagt, blir den også litt ubehagelig, men den unge forfatteren leverer en gripende historie, uten bruk av klisjeer, så kjærlighetsforholdet mellom de to blir likevel ekte og troverdig. En åpen slutt gjør at du ikke så lett slipper historien når boka er lest ferdig. En Lolita-fortelling som griper deg, og som jeg anbefaler å lese.


Oktober Forlag
2013
121 sider


 

1 kommentar:

  1. Trur vi har opplevd romanen ganske likt. En verdig prisvinnar :-)

    SvarSlett