tirsdag 21. januar 2014

Boken på vent. Frå Ragnar Hovland til alle. E-post i utval.

Tirsdag og Boken på vent. Her, på Beathes bokhylle kan du finne andre bøker, som bokbloggere venter på.

Oppdaget at jeg ikke hadde lest ferdig denne boka som jeg begynte på før jul en gang. Hadde helt glemt den, noe som ikke er rettferdig overfor en spesiell og lesverdig bok! Tenkte at da passer den for Boken på vent. Men plutselig var den lest ferdig! Men legger den inn likevel, jeg.
Frå Ragnar til alle (Pocket)

Ragnar Hovland jobbet to dager i uken som hovedkonsulent i Samlaget en del år mellom 2000 og 2009. Han skrev e-mail til alle i Samlaget, og disse har flere av de som mottok dem tatt vare på. En av de som mottok mailer var Erle Stokke, som har samlet mange av disse, og har ut fra disse redigert og gitt ut boka.
Mailene er mangfoldige. Ofte starter han nye serier, for eksempel samlivsspalte, bilspalte, serier om dyr som «pungdjevlar» og «satansape», eller «komplett uforståelege songar vi gjerne syng med på».
 Hovlands humoristiske påfunn er mange, og en av de jeg lo godt over var "automatisk svar når du er borte fra kontoret", der han la inn en såkalla "fråværassistent", og etter hvert en sekretær til fråværsassistenten.  Denne fiktive fråværsassistenten er deprimert og oppholder seg på et kursted i Sveits. Dette skjer relativt ofte. Han kan avslutte en slik e-post på denne måten:
"Får du ikkje svar, kan du maile han på ragnarhovland@hotmail.com, og så får du berre sjå kva som skjer. No skal eg setje meg framfor tv med ein øl og sende  litt tekstmeldingar".

Mye plass er viet nytt fra bygda Luster. eller fra Jølster, som enkelte har en tendens til å forveksle Luster med. Her kommer Hovlands vennligsinnede ironi over små forhold i grisgrendte strøk fram på en måte som grenser til det absurde. Han legger stadig fram avisa Lustranytt, til gjennomsyn på kontoret, slik at medarbeiderne får lest den.
Et høydepunkt er harseleringen med Eva Rønning og Berit Teppen, to bankfunksjonærer som har lagt igjen visittkortene sine i forlaget etter at Fokus Bank har kommet med et tilbud til de ansatte. De to har fått sin egen ballade. Og en e-post lyder:
"eg blir sitjande og sjå ut av vindauget og tenkje: Skal tru kva Berit Teppen og Eva Rønning gjer på ein dag som denne."

Dette er virkelig en liten annerledes godbit av en bok. Satirisk humor, underfundigheter, kreativitet og livsfilosofering fyller e-postene, og jeg må innrømme at latteren satt løst etter hvert som jeg las. Ei herlig bok, som anbefales til alle som vil ha en lettlest bok full av humor. (Og litt alvor).


Samlaget
2013
143 sider

8 kommentarer:

 1. Trodde Ragnar Hovland sitt navn var så kjent at det ikke kunne gå meg hus forbi at han kommer med ny bok. Artig format, ikke brever lenger men e-poster :) Takk for tipset og ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
 2. Hehe, etter å ha lest et par brevbøker, kan jeg kanskje prøve meg p en e-post-bok? Denen virker jo litt fornøyelig da..

  SvarSlett
 3. Denne hørtes da virkelig ut som en bok jeg må lese! Jeg hadde heller ikke fått med meg denne. Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
 4. Denne tror jeg at jeg må få med meg, har også lest endel brevbøker så hvorfor ikke prøve seg på en e-postbok i samme slengen?

  SvarSlett
 5. Eg likar godt Hovland, så dette var eit godt tips. Og sidan eg er frå Luster og velkjend med Lustranytt, vert det jo ekstra nært og artig!

  SvarSlett
 6. Supert tips om en forfatter/ konsulent jeg har vært nysgjerrig på lenge, men ikke lest noe av. Mon tru om dette kan være en god start? Skal prøve å huske denne ;o)

  SvarSlett
 7. Lykke til med lesinga alle som vil prøve seg på Hovland! Gled dere,

  SvarSlett
 8. Bra du likte den. Denne er kjempeartig! Men det er jo Hovland som regel alltid. (Jeg forsøker å bli flinkere til å skrive kommentarer til folk, som du skjønner).

  SvarSlett