fredag 17. januar 2014

Maria Børja: Ny by


Ny by av Maria Børja (Innbundet)


Dette er en bok om spenning og usikkerhet ved det å komme til en ny by - en spesiell by - New York. Det er også en bok om blant annet å se oljenasjonen Norge utenfra, om ambisjoner og selvhevdelse og om hva det koster å leve opp til drømmene om det perfekte liv. Romanen handler om Lisa som er fra Kongsberg. Hun har studert journalistikk, og vi følger henne til New York høsten 2008. Der skal hun studere videre. Hun havner i et kollektiv i Harlem sammen med tre fanatiske vegetarianere, som ofte tar seg en joint. Starten ved universitetet er ikke bare enkel.
"I Oslo var disse nye startene forlokkende, som ny frisk uten fare. Selv mediekunnskap med sine høye inntakskrav hadde først og fremst vært spennende, ikke skummelt. Her borte ble hun nervøs.
Gjennom Lisas møte med New York og hennes opplevelser, får vi også tenkt litt rundt fordommer mot USA og amerikanere. Lisa oppdager at hun også har sine fordommer , men de er rettet like mye mot nordmenn. Og hun blir bevisst på at andre ser på norsk oljepolitikk på andre måter. Forelesninger tar for seg at Norske Statoil-Hydro skrinlegger planene om et CO2 -renseanlegg i Canada, om oljesandutvinning som forurenser store områder, der det påviselig gir store miljøpåvirkninger for folk, dyr og natur. Hun oppdager hvor lite og dårlig informert hun er om slike saker hjemme i Norge.

Etter et opphold i hjemlandet, får hun jobb på det Norske generalkonsulatet, og hun vender atter en gang tilbake til New York. Hun flytter sammen med italienskamerikaneren Fred og får et sosialt nettverk som svarer til drømmene om byen. Hun har en flott jobb som hun trives med, men er underbetalt. Hennes store problem er at hun plages av Bedbugs, småkryp som har invadert leiligheten deres.
" I løpet av sommeren hadde hun tatt mindre og mindre plass, som om hun gjorde seg selv mindre og huden mer tilgjengelig for bitt. Hun kunne våkne i fosterstilling rett ved høyrekanten av senga, vendt mot vinduet, men Fred hadde begynt å strekke ut armene, tøye grensene for sin halvdel"
Dette virker på meg som et utslag av psykiske vansker. Har Lisa det så fantastisk som hun tror - har hun oppnådd den store drømmen?
Romanen har flotte beskrivelser av storbyen, gatene, parkene, miljøene. Hun møter kunstnere, blant annet skal hun være med å promotere Magne Furuholmens store utstilling i New York. Det er så absolutt en hyllest til byen. Men det er også en roman til ettertanke. Skal en ofre seg selv for å oppnå drømmen? Hvor mye skal en betale for å få et "vidunderlig" liv?
En lesverdig roman.


Forlaget Oktober
2013
375 sider
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar