onsdag 26. februar 2014

Agnes Ravatn: Fugletribunalet

Fugletribunalet (Innbundet)

Jeg har gledet meg til å lese denne boka av Agnes Ravatn. En ung og fremadstormende forfatter. Fikk sendt den fra Samlaget i januar, og da hadde hun akkurat fått TV 2 - lytternes romanpris, så det passet utrolig bra.

I romanen møter vi to mennesker som på ulike måter har havnet utenfor det sosiale lag. TV programleder Allis har lagt et kjendisliv bak seg, og kommer som "hushjelp" til den asosiale og mørke Sigurd. Begge har behov for kontakt og nærhet, men de har mange barrierer som må legges bak dem før de skjønner at de har noe å gi hverandre. Fulle av lengsel etter a å ha noen å dele sin ensomhet med. Begge har en byrde å bære, skam og skyld er vondt å bære. Dette er en bok full av stillferdig dramatikk, som topper seg på de siste sidene.  Det henvises til norrøn mytologi gjennom hostorien om guden Balder , og fugler, både døde og levende, til og med aggresive, står også som symboler på dette noe unaturlige og mystiske forholdet, og spenningen mellom de to.


Agnes Ravatn bruker et vakkert språk og skriver godt. Allis og Sigurds vei mot tilnærming er godt beskrevet. Her er mange skildringer av naturen, av detaljer fra hverdagen til Allis, der hun arbeider i hagen og steller for Sigurd. Jeg ble begeistret for boka, og ser gjerne at Ravatn kommer med flere bøker snart! Anbefales på det varmeste.

Samlaget
2013
207 sider

4 kommentarer:

  1. Er bare innom for å ønske deg en finfin onsdag :) Stoor klem!

    SvarSlett
  2. Så bra at du likte den! Jeg er helt enig. Selvsagt! :)

    SvarSlett
  3. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle nominere en nynorsk bok til Bokbloggerprisen, men det gjorde jeg altså. Skal definitivt lese mer av Ravatn :)

    SvarSlett