torsdag 20. februar 2014

Hanne-Vibeke Holst: Unnskyldningen


Unnskyldningen av Hanne-Vibeke Holst (Heftet)

Dette er mitt første bekjentskap med Holst, en forfatter jeg gjerne leser mer av.
«Undskyldningen» handler om vår evne og vilje til å dekke over ubehagelige hemmeligheter. Ofte blir dette gjort i en slags misforstått tro på at vi gjør det av kjærlighet og hensyn til våre nærmeste.
I familien Tholstrup har det vært mange løgner og skjulte sannheter i flere generasjoner. Og mange løgner har vært svært fatale for de som har vært involvert.
Historien strekker seg fra det okkuperte Danmark, gjennom de turbulente 60-åra og fram til nåtida. Vi møter den kjente operasjefen Helene Tholstrup i Berlin, der hun skal motta en stor pris. Til prisutdelingen kommer hennes datter  Sophie , som hun har hatt et anstrengt forhold til i mange år.  Datteren møter overraskende opp med sin muslimske forlovede. Kvelden utvikler seg etter hvert svært dramatisk, og underveis i dette dramaet får vi tilbakeblikk i familiens historie gjennom tre generasjoner.

Holst skriver lett og underholdende, men her ligger mye alvor under. To tvillingbrødres
ville spilloppmakerier i tidlige ungdomsår blir etter hvert en stor prøvelse for begge, er en trist og gripende del av historien.  
Likeså er historien om presten Tholstrup og hans engasjement i motstandsbevegelsen, som får store følger for familien, en dramatisk del av romanen.
Forfattern har gode menneskelunnskaper, og familiemedlemmene vi blir kjent med blir svært troverdige. Dette på tross av at de oppfører seg på grensen av hva som er akseptabelt i mange hensende. Sophies sinne og hat mot moren fører til at hun bruker sterke virkemidler, og det er denne hendelsen som gjør at romanen blir en thriller av de store. Kanskje noe usannsynlig, men det spiller ingen rolle.

I Danmark fikk Holst svært delte kritikker for romanen, men for meg ble dette et flott bekjentskap med en spennende forfatter.  Nå skal jeg lese mer av henne!Vigmostad og Bjørke
2013
527 sider

1 kommentar:

  1. Fint å vite hva du synes. På Bokelskere.no har jeg lest flere som likte den. Og at den var rask å lese selv om det er mange sider. Gleder meg til å begynne og så får jeg se hvordan det bærer avgårde.

    SvarSlett