onsdag 26. mars 2014

Ida Jessen: Barna

"Barna" av Ida Jessen


Denne boka lånte jeg på biblioteket i Trondheim i går, for å ha lesestoff på båtreisen hjem. Den tar to timer og femti minutt. Har lenge tenkt å lese noe av Jessen, ikke minst da hun ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2010, samme år som hun fikk den danske bokhandlerprisen, De Gyldne Laurbær.
Boka er delt inn i tre hoveddeler hvor vi i første del møter Solvej i 1992. Hun er nettopp blitt separert fra mannen sin, da hun har vært utro, og han oppdager det. Han og datteren flytter til en liten by, Hvium, og Solvej følger etter for å holde kontakten med Christiane, datteren. Hun er nedbrutt og ensom, uten jobb og tilhørighet i byen. Eksmannen holder henne på avstand, og mener at hun ikke er "frisk" nok til å ha kontakt med datteren. Solvej prøver å begynne på et nytt liv, og roter seg bort i ekteparet Britta og Søren Martinsen. Han er vennlig og hjelpsom, men det viser seg at han også er brutal og avstumpet. Hun innleder et forhold til mannen, noe hun raskt  føler er helt feil, og dette får også konsekvenser for framtida.
Andre del finner sted mellom 1999 og 2006 og dreier seg hovedsakelig om Jon, Søren Martinsens sønn og hans forhold til Solvejs datter Christiane. Dessuten om Solvejs venninne Ragna og hennes forhold til mannen hun har vært sammen med i over 20 år, men som hun ikke lenger elsker. Solvej har fått arbeid som helsesøster, og bor sammen med Ebbe, en rolig, trygg, og noe kjedelig mann.


I siste del, 2006 - 2007, møter vi en fortvilet Solvej som har et veldig anstrengt forhold til datteren og hun funderer mye på hva hun kunne ha gjort annerledes for datteren og for seg selv. Klarer Christiane noen gang å komme over morens svik da hun forlot henne? Vil hun nok? Og har dette gjort henne til et bedre menneske enn moren?Romanen handler på en måte om det usagte. Manglende åpenhet, redsel for hva de andre sier, menneskets tilkortkommenhet, om mangel på tillit og svik. Et psykologisk spill mellom mennesker.


Ida Jessen skriver om gjennomsnittsmennesker, om foreldre og barn. Jeg fikk veldig lyst til å lese mer av henne etter denne boka, som jeg anbefaler andre å lese.


Cappelen Damm
2010
317 sider
Oversatt av Tor Tveite
1 kommentar:

  1. Har ikke hørt om Jessen, men nå fikk jeg veldig lyst til å stifte bekjentskap med henne😊

    SvarSlett