torsdag 27. mars 2014

Mons Kallentoft: Sjeler av vind
Dette er den andre boka jeg leser av Kallentoft.  "Engler i vann" var den første, og den falt jeg helt for. Derfor gledet jeg meg veldig til denne. Om den innfridde? Jo, til en viss grad. Kallentoft skriver ulikt de fleste andre krimforfattere. I tillegg til informasjon om etterforskernes arbeid når et mord er begått, får vi innspill fra ulike personer via korte mellomspill gjennom hele boka. Et av disse innspillene kommer også fra den døde. Personene i romanen blir troverdige, det er vanlige hverdagsmennesker som beskrives, både de som er på toppen  av samfunnet og gjerne  "går over lik" for å gjøre seg rik, og de som sliter på nederste trinn, de som er de støttende i vårt vanlige samfunn, hjelpepleiere og renholdere. Etterforskeren Malin  Fors, en kompleks dame som sliter med fortid som alkoholiker,  er en noe anmasende hovedperson, men du får likevel en viss porsjon sans for henne.

Handlingen i denne boka starter på eldrehjemmet, der Konrad Karlsson blir funnet hengende i alarmsnora ved senga. Men mye tyder på at dette ikke er selvmord. Tove Fors, Malins datter, er sommervikarer på hjemmet, det er hun som finner den døde. Det er ingen fortettet spenning i saken, så innimellom ble det litt kjedelig. Men Kallentofts måte å skrive på, med sine tidligere nevnte innskutte  tanker og meninger fra de involverte, gir leseren næring til nysgjerrigheten etter å gå videre. Han skildrer personene på et psykologisk plan, og persongalleriet blir troverdig. Romanene til Kallentoft har hatt årstidene som tema, slik som Johan Theorin har. Nå er det elementenes tur, og denne gangen er det Indian Summer og dirrende hete over den svenske småbyen som blir miljøet rundt hendelsene. Og den varme vinden innhyller de involverte i saken.


         "Hvilke dufter fører vinden med seg over byen?
Duften av død. Av redsel , fotvilelse og hat.
Hvem kan fange den svarte vinden?
Du, Malin Fors. "

Må vel konkludere med at det er velskrevet kriminal, og en kriminal litt utenom de vanlige. Det er bra. Men kan ikke love at jeg vil lese de foregående bøkene om Malin Fors, noe jeg egentlig planla da jeg las "Engler i vann." Behovet ligger ikke der. Kanskje jeg heller vil lese mer dersom Kallentoft kommer med flere bøker i framtida, og det gjør han nok.


Gyldendal
2014
305 sider
Oversatt av Kurt Hanssen2 kommentarer:

 1. Eg har lese ei av bøkene om Malin Fors og likte den godt.
  Har liggande eit par bøker klar til lesing.
  No må eg sette i gong !

  God helg frå Anne-Mari  SvarSlett
 2. Jeg har også lest alle bøkene hans, men synes de blir mindre og mindre spennende. Kanskje det er jeg som blir en mer kresen leser, og det skal mer til for å skremme meg? Denne var helt grei, men bøkene tidligere i serien er gøyere :)

  SvarSlett