tirsdag 18. mars 2014

Johan Theorin: Gravrøys

Gravrøys

 Johan Theorin er en av de spenningsforfatterne jeg falt for da han dukket opp for noen år siden. Miljøet i bøkene er fra Øland, og det er ofte historiske  hendelser i det som skjer. De tre første bøkene i den såkalla "Ølandskvartettet" har jeg lest, og dette er den siste boka i denne serien. I denne romanen er det også mye historie, og denne gangen er handlingen blant annet lagt arbeidsleirene og utrenskninger til Stalins Sovjetunionen.
En smakebit fra en "herlig" og mørk begynnelse, akkurat slik jeg vil ha Theorin:
 "Spøkelsesskipet kom glidende i mørket, over det blanke, svarte havet, vek ikke for noe eller noen. Det raget over gutten. Det var rustent, som om det hadde seilt på havet i århundrer. Ingen beveget seg på dekk, men inne i skipet dunket en motor, som et levende hjerte. Gummibåten hadde begynt å synke, så han hadde ikke noe valg. Han strakte hendene mot relingen og klatret om bord"

Hovedpersonen i bøkene er den eldre Gerlov Davidsson, som nå er blitt over åtti år. Sammen med den jevngammel John, står de for oppklaringen av mysteriet i boka, som blant annet omhandler de gamle gravrøysene på øya. Det er sommer og turistene kommer til Øland. Her rår den rike familien Kloss over det meste av øya. Sammen med turistene dukker det opp en eldre mann med andre hensikter enn sommer og bading. Han ble født på øya, og mistet sin far i en ulykke der en fra Klossfamilien sto bak. Gutten bodde senere sammen med mor og stefar. Han har store drømmer om Amerika, og blir med stefaren på tur dit, tror han. Men stefaren er overbevist kommunist, og turen går til Sovjetunionen, der hardt arbeid og kamp for tilværelsen blir det livet han  får. Men dette preger han selvfølgelig, og etter en tid klarer han å stjele en russers identitet, han blir en hard og nådeløs mann som klatrer i systemet.
 Men nå er tiden inne for å vende tilbake for å gjøre opp for gammelt hat og nag. Det blir en uhyggelig sommer for mange.

Som vanlig er det en krypende yhygge i bøkene til Theorin. Med knappe setninger og direkte språk er han lett å lese. Han er en mester til å få fram dramatikken i værskifninger. Denne gangen er det sommer, i de tre andre bøkene er det de andre årstidene som bli beskrevet. En god spenningsroman som jeg anbefaler å lese!


Gyldendal
2014
463 sider ( ikke en for mye)

6 kommentarer:

 1. Så kjekt at du likte den. Jeg har også lest alle fire bøkene, men synes de første var mer uhyggelige enn denne siste. De historiske hendelsene som danner rammen rundt det som skjer, var veldig spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg enig i. Kanskje det har litt å si at det er sommer?

   Slett
 2. Theorin står på min liste, for ønsker å lese.:=)

  SvarSlett
 3. Jeg venter på denne, på originalspråket. Gleder meg veeeldig.

  SvarSlett
 4. Hmm... Det spørs vel kanskje om jeg skal gi ham en sjanse til? Jeg leste den første boka hans, og likte den godt. Da jeg begynte på nummer to, fikk jeg det ikke til å flyte, og selv om jeg også da mente det skyldtes stress, feil tid og sted, har han bare blitt liggende ulest etter det. Takk for påminnelsen; det kan jo tenkes at man snart må finne litt krim til påsken ;o)

  SvarSlett
 5. Dette var virkelig en verdig avslutning på Ölandskvartetten! Helt enig i at han er en mester til å skape dramatikk i enkelt, men direkte og drivende godt språk! God påske!

  SvarSlett