fredag 14. mars 2014

Jørgen Brekke: To kriminalromaner


Dette er to bøker jeg gjerne anbefaler for de som liker krim.


Jeg velger å skrive litt om begge bøkene av Jørgen Brekke som jeg nettopp har lest. Jeg har tidligere lest den andre boka av Brekke, "Drømmeløs", som er skrevet mellom disse to. Det ble en liten oppklaringsrunde for meg å lese disse etterpå, men bøkene kan godt leses uavhengig av rekkefølge. I begge bøkene er det sympatiske, trauste, litt trege Singsaker som etterforsker sakene. Han har vært i gjennom en større hjerneoperasjon, og er noe satt ut etter denne, men ikke mer enn at han klarer brasene.


Handlingen i «Nådens omkrets», som er den første boka hans, utspiller seg i flere land og på flere tidsplan. Vi møter en ung fransiskanermunk som på 1500 tallet ankommer Trøndelag etter at han på veien har vært innom Bergen og stjålet et ubehandlet skinn og noen spesielle kniver. Dette er et målbevisst tyveri. Han er nå på vei hjem til Trondheim, der han vokste opp.

Nesten 500 år seinere blir liket av en mann funnet på Edgar Allan Poe-museet i Richmond, Virginia. Huden på likets overkropp er fjernet og hodet er kappet av. Samme framgangsmåte er gjort på en kvinne som blir funnet død på et bibliotek i Trondheim, omtrent på samme tid.
 I USA blir den unge drapsetterforskeren Felicia Stone satt på saken, i Norge førstebetjent Odd Singsaker. De to drapene blir koblet opp mot hverandre, og etterforskningen starter. Her blir vi tatt med fram og tilbake i tid, og en må ha tunga rett i munnen for å henge med i begynnelsen. Men det er nettopp denne måten å skrive på, som gjør at Brekke er en av mine favoritter.
Gyldendal
2011
374 siderMenneskets natur - Jørgen Brekke


I denne romanen, som er Brekkes tredje,  blir en mann funnet drept i et hus på Hitra. Omtrent samtidig rapper to studenter en kilo kokain på en fest i Trondheim, noe som viser seg å være deres største tabbe. Og i Oslo ser en ung gutt ser sin far bli drept i en butikk. Her er også tøffe torpedoer, en av dem har fått et oppdrag han ikke vet om han vil gjennomføre. Flere hendelser som viser seg å ha en sammenheng.  Politiførstebetjent Odd Singsaker leter etter sin forsvunnede kjæreste Felicia, noe som fører til at han havner midt oppe i de mystiske omstendighetene rundt drapet på Hitra, og blir mistenkt for på vite mer enn det som er normalt i saken.   I utgangspunktet et kaos uten like, og da vi får innspill fra "før det skjedde", etter det skjedde" og "da det skjedde",  kan  det hele virke forvirrende i begynnelsen. Men  Brekke leder oss fram i historien på en utrolig finurlig måte, og vi samler trådene etter hvert. Brekke skriver godt, har humor og evne til å holde på leseren.


Gyldendal
2013
330 sider

2 kommentarer:

  1. Jeg stemmer i med deg, disse bøkene er veldig spennende. Ønsker deg en strålende helg!

    SvarSlett