mandag 7. april 2014

Jussi-Adler Olsen: Kvinnen i buret, bok og film

"Kvinnen i buret" av Jussi Adler-Olsen
Da ble det en krim igjen da! Valgte å lese den første boka hans denne gangen, "Kvinnen i buret".

Det er sagt at nordisk krim kommer fra et sted der solen sjelden skinner, og der menneskene er fåmælte, været grått og interiøret brunt.
"Kvinnen i buret" er en slik nordisk svart thriller. Her møter vi visekriminalkommisær Carl Mørck og Assad , assistenten hans, for første gang, et radarpar du blir skikkelig fascinert av og glad i. Carl har nettopp mistet to kolleger, den ene død, den andre lam og deprimert på sykehus. Dette skjedde i en dramatisk jobbsituasjon der alt gikk galt. Carl ble også skadet. og har vært sykemeldt en tid. Samtidig har hans kone forlatt han. Når Carl kommer tilbake etter sykemeldingsperioden , blir han og hans nyutnevnte assistent plassert på et kontor i kjelleren, og skal arbeide med henlagte, uoppklarte saker. Dette er Avdeling Q. Deres første sak er å finne ut hva som skjedde med politikeren Merete Lynggaard, som forsvant sporløst for flere år siden.
Politiledelsen mener at dette er bortkastet og kostbart, ikke minst helt forkastet å arbeide med. Men den sta, sympatiske og dyktige etterforsker Carl gir seg ikke. Og mens Avdeling Q jobber seg framover i saka, følger vi kvinnen i buret, som gjennomlever en uhyrlig, umenneskelig skjebne gjennom flere år. Det er så brutalt at jeg tviler på om et menneske i virkeligheten kunne overlevd både fysisk og ikke minst psykisk uten å bukke under på mye kortere tid. Men for å skape denne grøssende thrilleren må det vel være sånn!

Og dette ble selvfølgelig skrekkfilm! Jeg har ikke sett den, men hørt mye om den. Den har vel fått både god og mindre god kritikk, som forventet, men jeg vil nok ved anledning prøve å få sett den.
Fra medias omtale om filmen har jeg plukket dette sitatet:
"Stemningen - tidvis klaustrofobisk, en nesten leken sjangerbevissthet og kamerabruk er likevel filmens pre.

 0Regi: Mikkel Nørgaard
Skuespillere: Fares Fares, Mikkel Boe Følsgaard, Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, Søren Pilmark, Troels Lyby


Aschehoug
Pocket 2014 (12.opplag)
Utgitt 2009
399 sider
Oversatt av Erik Krogstad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar