fredag 11. april 2014

Sonja Holterman; Frostgraven

FROSTGRAVEN


Her møter vi Ira Torgrimsson, som også var hovedpersonen i forfatterens første bok, Presteskapet. . Nå er hun gravid og hun vet ikke hvem faren er. Er det seriemorderen som ble satt i fengsel i Presteskapet eller er det den andre mannen som hun lå med den samme uken, politimannen Tommy?
Hun bor alene sammen med adoptivsønnen sin, Kevin, og i vinterferien skal de får besøk av barnehjemsgutten Sondre, som bor på en barnevernsinstitusjonen på Ekne i Nord Trøndelag. Men like etter at Sondre kommer, forsvinner han og Ira setter i gang leting etter han.
Parallelt fortelles historien om den unge Peder. Han vokste opp på Ekne, like ved Falstadskogen. Under krigen opplevde folk i Levangerdistriktet at fanger ble skutt her. Mor til Peder bor sammen med tyske Hans, og Peder har alltid savnet han. Peder ble som liten gutt vitne til at Hans ble skutt i skogen, men bygdefolket mener at han stakk av til Tyskland. Peder blir stemplet som tyskerunge, blir utsatt for mobbing av både voksne og barn, og plassert på Ekne skole for evneveike gutter.


Fortid og nåtid knyttes sammen etter hvert som historien går sin gang i boka, og dette er med på å øke spenningen i boka.


Sonja Holterman gir oss spenning fra første side. Liker godt at hun deler inn i korte kapittel, og liker måten å variere i tid med parallelle historier. Ira, med turbulent privatliv og med store angstproblemer, er blitt en noe forslitt heltinne. Kjenner henne igjen fra andre krimforfattere, f.eks Liza Marklund. Det er blitt en slags trend i at etterforskerne, både kvinner og menn, skal ha store problemer i privatlivet, og gjerne slite med alkholproblemer. Men trass i Iras svakheter, jeg liker henne, og leser gjerne fortsettelsen om hvordan det går med henne, Kevin og det lille nyfødte barnet. Og ikke minst, med barnefaren.


Bra påskekrim.


Juritzen forlag
2014
328 sider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar