lørdag 7. juni 2014

Gyrdir Eilasson: Ved sandelvaForfatteren Gyrðir Elíasson er født 4.april 1961 i Reykjavik
Han debuterte med diktsamlingen Svarthvit axlabönd i 1983 .Eliasson ble i 2011 tildelt Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen Blant trærne (Milli trjánna). Han var også nominert i 2002 for Gula húsið. Den danske avisen Politiken beskriver forfatteren som en islandsk Raymond Carver, det vil si forfatter av minimalistisk og konsentrert prosa.
Sakset fra Wikipedia.


"Ved Sandelva" er en liten litterær overraskelse fra Island. Fikk den anbefalt av min søster. Blir så glad når jeg kommer over slike perler. Islandske forfattere har ved flere anledninger fascinert meg.

Her skjer det ikke mye. En elv og en skog og et menneske i to campingvogner, møtet mellom natur og menneske. Mannen er kunstner, bor i en vogn, har atelier i den andre  Her blander han farger og prøver å komme igang med maling, noe som har vært vanskelig lenge.
"På staffeliet er det eit skralt bilte av Sandelva som buktar seg nedetter eit svartgrønt gjel. På dette biletet er ingen tre. Eg sit utover natta. Sumarnatta legg seg varleg innåt glaset utanfor, mjuk og svævande. All grubling om eigen daude og verdas undergang kverv eit bel, tankar som har plaga meg lenge. Enno høyrest spredde lattersalver frå grannane."
 Han mangler inspirasjon. Han bryr seg lite om å bli kjent med naboene, liker stillheten og freden i skogen og ved elva. Alvorstunge tanker preger han. Undertittelen på boka, Pastoralesonate, forteller det meste.

Som sagt, her skjer ikke mye. Men det er denne tomme, ensomheten som fører til at dette blir en spesiell leseopplevelse. Forfatteren  har et direkte og poetiske språk og de mange skildringene av naturen som omgir hovedpersonen er vakre.  En bok jeg gjerne anbefaler. Gyrðir Elíasson: Ved sandelva – Pastoralsonate


Bokvennen
2013
126 sider
1 kommentar:

  1. Tenk at en bok hvor det ikke skjer noe kan fenge :) Island er jo et spennende utgangspunkt da, og stillhet tiltaler meg - igjen, takk for supert lesetips! Håper du får en fin lørdag :)

    SvarSlett