fredag 13. juni 2014

Jo Nesbø: Sønnen

Sønnen av Jo Nesbø (Innbundet)

Hadde egentlig tenkt å kutte ut omtale av denne boka, som alle har lest og skrevet om for lenge siden. Men jeg MÅ BARE, helt kort, da denne boka er som de fleste av Nesbøs tidligere bøker helt utrolig spennede og velskrevet. Harry Hole er ikke med, og hva blir igjen da? Jo, en helt spesiell type med navn Sonny Lofthus. Han er i utgangspunktet ingen helt, men du verden! Jeg får
frysninger på ryggen når jeg leser om denne særegne narkomane ungdommen, som har sittet i fengsel i årevis etter at hans foreldre døde. Faren var hans idol, og da han tok sitt eget liv, falt Sonny sammen. Han har tilstått drap som ingen kan bevise at han har gjort, noe som gir han tilgang til dop i fengselet. Han fremstår som en mild, guddommelig og Jesusaktig person med overnaturlige evner, som i fengselet har vært skriftefar for andre innsatte. En dag får han tilfeldig høre at hans far ikke begikk sjølmord, men var regelrett likvidert. Den rolige, neddopa mannen rømmer fra det fluktsikre fengslet. Han er full av hevngjerrighet og rettferdighetstanker på vegne av faren..

Simon Kefa er tilsatt ved drapsavsnittet i Oslopolitiet, hans kone holder på å miste synet, han sliter med dårlig økonomi og dårlig ettermæle som tidligere spilleavhengig. Han var venn og kollega med Sonnys far, og er av flere grunner på jakt etter den rømte fangen. En jakt fylt av dramatikk, kaldblodige mord og brutalitet.

Boka har et stor persongalleri. og mange har bibelske navn. Boka innleder med ordene:
-Skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde-
Det er nok ingen tilfeldighet at Nesbø bruker bibelske navn og hentydninger i romanen, da her er det snakk om synder som er begått, hat og hevn. Og det handler om forsoning og tilgivelse.
Sønnens ord kaster ekko i det tomme kirkerommet: "Alle jordens og himmelens guder miskunner seg over deg og tilgir..." 
Jeg bøyer meg i støvet for Nesbø igjen. Ingen grunn til å tro at Harry Hole kommer tilbake. Han er nok permittert og lever et "normalt" liv et eller annet sted. 

Aschehoug
2014
511 sider

 

2 kommentarer:

  1. Jeg både likte og ikke likte boken. Historien rundt "fangen" var nydelig men alt det som skjedde rundt var av og til for mye. Syntes jeg da :-)

    SvarSlett