mandag 9. juni 2014

Michelle Cohen Corasanti: MandeltreetMandeltreet av Michelle Cohen Corasanti (Innbundet) 

Kort oppsummering: Ichmad, er en palestinsk gutt, som blir vitne til at lillesøsteren Amal blir drept av en landmine. Disse ligger i hagene rundt omkring i de palestinske områdene. Faren Baba henter den døde datteren ut av åkeren, der det står Stengt område, og blir dermed svartelistet av israelerne. Like etter blir han fengslet og hjemmet deres jevnet med jorden. 
Ichmad  viser seg å være et matematisk geni. Han deltar i en konkurranse, der de fleste er israelere. Med sine gode resultater får en han et stipend til høyere utdanning. Moren og broren skjønner ikke at han kan gjøre dette, mens faren Baba støtter han fra fengselet.
Det er ikke enkelt å tilpasse seg et miljø som består av fiender, men farens klokskap hjelper han videre. Baba mener at han bør tenke over hvorfor det finnes så mye hat, han bør prøve å skjønne bakgrunnen for hatet, forstå hatet.

  "Mandeltreet" er roman du ikke klarer å legge fra deg, da den er intens hele veien. Boka er lettlest og gripende, ikke minst på grunn av at handlingen er lagt til en konflikt som fremdeles ikke er løst, og ser ut til å være uløselig.
 Boken er delt i fire deler, den første fra 1955, den siste ffra 2009. Gjennnom dette følger vi utviklingen av konflikten i midt-østen på nært hold. Uten å utgi meg som noen ekspert på dette området, virker boken i hovedsak autentisk og troverdig. At hatet blomstrer på begge sider er nok en kjennsgjerning, men det finnes nok nyanser. 

For et par år siden las jeg Susan Abulhawas bok Morgen i Jemen. Den handlet også om Israel-Palestina konflikten. Begge bøkene prøver å balansere når en skriver om disse forholda, noe som ikke er enkelt. Men det viktigste er at vi får et innblikk i livet til menneskene som blir berørt, som blir offer for den politikken som styrer fra begge sider. Det er styrken til disse romanene.

Schibsted
2014
268 sider
Oversatt av Mari Johanne Müller


2 kommentarer:

  1. Dette var en sterk bok å lese, spesielt siden de enda ikke klarer å leve i fred og fordragelighet med hverandre. Flott omtale!

    SvarSlett
  2. Fin ta du presiserer at disse bøkenes styrke er at de forteller noe om hva konflikten gjør med folk som lever uslyldige oppe i det.. At bøkene ikke tar stiling til konflikten , slik jeg skjønenr deg, selv om det ikke er enkelt. Selv har jeg ikke lest disse bøkene, og jeg har bestemt meg for å få unna en del av mine egne uleste bøker, før jeg leser så mye annet (med unntak av det jeg føler jeg bare MÅ lese da, samt lesesirkelbøker) Ha en fin dag!

    SvarSlett