torsdag 10. juli 2014

Sebastian Barry: The Secret Scripture

Denne boka fant jeg i en velfylt bokhylle i huset vi leide i Busot i Spania. Uleieren er engelsk, og det bar huset mye preg av. Utrolig koselig lite sted. med typisk engelsk peisovn og som sagt interessant bokhylle.

 
The Secret scripture er skrevet av irske Sebastian Barry. Boken veksler mellom to fortelleres historie. Den ene er" Roseanna`s Testemony og Herself", den andre er "Dr Grene`s Commonplace Book".
I begynnelsen er Dr.Grene, en aldrende psykolog, profesjonelt interessert i den snart hundre år gamle Roseanna. Hun har vært på mentalsykehus siden slutten av andre verdenskrig, og nå skal institusjonen legges ned. Pasientene skal evalueres for å finne ut hvor de skal plasseres videre.  Etter hvert som samtalene mellom lege og pasient går framover, kjenner han at han blir mer og mer interessert i henne som person. Roseanna var som ung en svært vakker jente. Men med en turbulent barndom og et liv som mer eller mindre ble ødelagt av politikk og kvinnehat, havner hun på
Roscommon Regional Mental Hospital.
Dr.Grene vet ikke at Roseanna, parallelt med samtalene med han, skriver ned sine memoarer. Her er minner fra farens illegale støtte til irske opprørere, en grusom brann på et barnehjem, morens virkelighetsflukt, og et ekteskap som skulle bli hennes lykke, men ble oppløst over hodet på henne. Her er minner fra den irske borgerkrigen og fra bombingen av Belfast under andre verdenskrig. Det var ikke lett å vokse opp i en protestantisk familie i et område med katolikker. Hun fødte også en sønn som ble tatt fra henne og adoptert bort, da hun ikke var gift.
 
Etter hvert som de to historiene fortelles, blir det et slags bånd mellom de to, som begge er svært ensomme. Dette båndet er sterkere enn de to aner.
 
Dette var en sterk historie om en bemerkelsesverdig kvinne, fortalt med styrke og ømhet.  Har ikke hørt noe om forfatteren før, og vet ikke om bøkene hans er oversatt til norsk. Skulle gjerne lest mer av han.
 
 
 

3 kommentarer:

 1. Jeg har ei bok av ham på norsk som heter Skjulte skrifter, men jeg har ikke lest den enda..

  SvarSlett
  Svar
  1. Mulig det er samme boka..

   Slett
  2. Det er nok den samme. Artig da! Har som sagt ikke hørt om han før. men han er visst populær i Storbrittania.

   Slett