lørdag 30. august 2014

Gert Nygårdshaug: Pergamentet

"Pergamentet - kriminalroman" av Gert Nygårdshaug

Nygårdshaug har skrevet flere kriminalromaner med Skarphedin Olsen og nevøen Fredric Drum i hovedrollene. Han anså seg å være ferdig med dem, og med å skrive krim, men oppdaget at noen forskere i Arizona hadde karbonisert et pergament fra 1400-tallet, og da skjønte han at dette var en gave til en krimforfatter som er opptatt av fortidens mysterier. En ny bok med Skarphedin ble til. I denne boka blir Drum en bakgrunnsfigur, og det fungerer helt greit.

Skarphedin er fargerik hovedperson med stor sans for antikke møbler og Stiltonost og tilbehør i form av vin eller dram.  I denne boka havner han midt oppe i et drap på en balkong etter et utsøkt  gastronomisk påskemåltid hos en venn. Den kjente kryptologen Linus Lindehage er drept. Men Lindehage skulle ikke vært hjemme og på sin egen balkong denne dagen, han skulle holde et foredrag som skulle avsløre det sensasjonelle innholdet i et mystisk pergament fra middelalderen i London på dette tidspunktet. Det er den vakre konene hans, arkeologen Livia, som finner sin mann død, og mistanken retter seg raskt mot henne. Skarphedin og kollegene hans får en vanskelig sak å løse.  Her er mange forgreininger, fra miljøet i The Royal Society, til Vatikanet, der flere kardinaler er innblandet i saka om det mystiske pergamentet, og til en familie som omkom i en båtulykke i Mexico for lenge siden, og ikke minst til en munk på 1400-tallet som kopierer gamle skrifter. Men som vanlig finner Skarphedin Olsen de riktige trådene, og løser den intrikate saken.

Jeg koste meg med boka! Det gjør jeg hver gang jeg leser Nygårdshaug. Han skriver elegant og fengende. Hans dialoger er avslappende og gode. Han kan virke så avslappet i forhold til gode måltider og beundring av gamle møbler, at ingen kan tro at han samtidig er helt med når det gjelder etterforskningen. Gert Nygårdshaug skriver med humoristisk penn, og jeg beundrer alltid hans gode kunnskaper om det han skriver om. En bok jeg anbefaler til alle som vil ha en god krim, ispedd humor og satire.

Cappelen Damm
2013
388 sider


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar