tirsdag 26. august 2014

Lyden av asfalt av Yngve Kveine


Var veldig spent på denne første boka fra Tigerforlaget! Ikke hadde jeg hørt noe om forfatteren før, og ikke visste jeg noe om innholdet.

Med "Lyden av asfalt " får leseren være med på oppveksten fra barn til voksen i guttegjengen fra Linderud. Hovedpersonen er en litt forsiktig gutt som sliter med følelsene sine. Han og Bruttern bor vekselvis hos mor og far, som har vært skilt siden guttene var små.  Bruttern er kanskje enda mer følsom enn hovedpersonen, er penere og blir lagt merke til av de voksne. Men han er  til stadighet i klammeri med andre. Vi befinner oss på 80 - 90 tallet, og rockehelten Jokke & Valentinerne som er østkantens eget rockeband blir en gjennomgangsfigur i boka. Han er guttas ideal, en alle vil kjenne. Guttene har alle klengenavn, og hovedpersonen holder seg mest til Hevneren, en nabogutt. Andre i gjengen er Slegga, Smiskeren, Spettet, Snikeren, Slakteren og flere. Tilholdsstedet for mange er hjemme hos Slegga, der faren, Store-Slegga, en pensjonert sjømann med  kjever som Arnold Schwarzenegger og styrke som ti okser blir viktig for dem. Det er han som presenterer dem for Jokke & Valentinerne .

Vi følger guttene fra de er små, gjennom barneskolen, ungdomsskolen og videre gjennom ungdomsåra. På skolen prøver hovedpersonen å bevege seg slik at ingen ser han, redd for den tøffe læreren Whisky- Hans . Han føler at han ikke kan snakke med foreldrene om problemene sine, da de har mer enn nok med Bruttern, som gir dem bekymringer med å bli mer og mer fraværende.
Guttene er opptatt av jenter og sex, noe hovedpersonen føler at han ikke får taket på.  
"jeg går og bærer på en hemmelighet
og den er stor og tung og vond
og det er ingen jeg kan dele med
den er for stor og tung og vond"

Hovedpersonen skriver små dikt, og drømmer om å skrive en bok. Men det er liten framdrift i det han gjør, så det blir liksom aldri noe ut av drømmene. Verken på jentefronten eller som forfatter. Og med Bruttern som faller utfor ved å bruke narkotika, føler han håpløsheten tynger.

Dette er likevel ikke en depressiv og tung bok. Kveine skriver lett, humoristisk og fengende. Språket flyter godt, replikkene er passe rå og typiske for guttene i gjengen, og jeg koste meg mens jeg las. Måten han viser oss hvordan østkantungdommen tenker og opplever byen sin er levende og realistisk. 
"en by som alle rømmer til
en kirkegård av drømmer
hvor ingen vet helt hva dem vil
eller hvordan dem skal få det til"

Kveine bruker sitater fra Jokkes sanger i boka, noe som blir riktig og vellykket i forhold til at han er hovedpersonens store ideal.

Etter min mening en vellykket debut.


Leseeksemplar fra Tigerforlaget
2014
318 sider  

3 kommentarer:

  1. Kjekt å lese litt om denne boken. Jeg har den i hyllen, så jeg kommer nok til den etterhvert :)

    SvarSlett
  2. Denne fikk jeg også i posten. Det var fint å lese litt om den før jeg begynner på den. Det er morsomt med en debutant og et helt nytt forlag på en gang :)

    SvarSlett
  3. Dette er den tredje omtalen av denne boka jeg leser/skummer- og de er delte-- nå vekter det mer i positiv retning. Uansett ser jeg frem til selv å lese denne boka.:=)

    SvarSlett