mandag 18. august 2014

Tore Oksholen: En rik høst, en thriller fra genteknologimiljø

En rik høst

Dette er en skikkelig thriller fra norsk forskningsmiljø, nærmere bestemt ved St. Olav i Trondheim.
En pasient forsvinner etter en mislykket operasjon, en gravid kvinne forsvinner i forbindelse med en svangerskapskontroll. Enda en forsvinningssak dukker opp, der vedkommende sist ble observert like ved sykehuset. På sykehuset jobber Audrey Dishambe. Hun kom til Norge som ung jente fra Sierra Leone etter tragiske opplevelser, der hun ble offer for ungdomssoldater med machetekniv. Hun er genforsker, og bor sammen med fosterfaren Njård, som er filosof og sterk motstander mot hvordan genteknologien har utviklet seg i forhold til bruk av befruktede egg.  

Politioverbetjent Oddvar Henriksen etterforsker forsvinningen til syklisten som forsvant ved sykehuset. Hans politikollega Nymo viser å være en person som Audrey har hatt et ubehagelig møte med noen år tidligere. Audrey har en egen evne til å lukte fare, og hun blir en viktig brikke i oppklaringen av hva som skjer på sykehusområdet.

Dette er en skremmende thriller om hvor lett det er å gå over grensene innen forskningsarbeidet. Her er det maktbegjær og egoisme som råder, menneskeverd er totalt fraværende. En grusom historie. Men en bra thriller, og jeg ble nysgjerrig på forfatteren som var ukjent for meg.
Noen fakta fra Wikpedia: 
Tore Oksholen (født 25. august 1960 i Sunnhordland) er forfatter og ansvarlig redaktør i Universitetsavisa.
Oksholen er utdannet cand.polit. og cand. mag. fra NTNU. Han har også gått Bistandskolen hos Norad. Han har arbeidet som journalist i Aftenposten, Adresseavisen, Universitetsavisa og NTNUs populærvitenskaplige forskningstidsskrift Gemini, samt frilans med forskningsjournalistikk som spesiale.
I 2002 ga Oksholen ut sakprosaboken Den nye biologien.

Gyldendal
2005
356 sider


"

4 kommentarer:

 1. Det hørtes spennende ut. Jeg tror jeg må sette den på listen over krim som må leses. (ikke det at det ikke er fullt der fra før :-D)
  det er mye rundt genteknologi som er utfordrende, vanskelig og interessant. Det er ikke alltid like godt å si hvor grensen skal gå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig. I denne boka virler det som om forfatteren vet hva han skriver om. Og vi vet at det har skjedd mye stygt i verden når det gjelder bruk av mennesker til kriminell forskning.

   Slett
 2. Det kan bli veldig nært og dermed også skremmende spennende med sånn krim som omhandler ting vi ikke kan ha kontroll over. Takk for tipset, og for fin omtale!

  SvarSlett
 3. Takk for tipset, denne virker spennende..:) Og så fra Trondheim da..

  SvarSlett