fredag 10. oktober 2014

Blanca Busquets: Sillhetens hus

  Stillhetens hus av Blanca Busquets (Innbundet)

Dette er en roman om kvinner, musikk og en helt spesiell fiolin. Handlingen er lagt til Spania og Tyskland på den tida da muren skilte øst og vest i Europa. Vi følger Teresa, Maria, Anna og Mark, i en fortelling om kunsten og livet. Teresa er en fremragende fiolinist, særlig på grunn av sin evne til å leve seg inn i musikken og legge følelser i den. Hun fant som lita jente en fiolin på søppelfyllingen, der hun og moren, en fattig syerske, ofte gikk for å finne noe de kunne selge for å brødfø seg. Fiolinen har en inskripsjon som viser at den er en ekte Stainer fra 1672. Dette sier ingenting for Teresa, men hun kaller den sin magiske fiolin, og bestemmer seg for å bli fiolinist.
 
Maria har vært hushjelp hos den berømte herr Karl, som er musikkpedagog og komponist. Han er sønn av østsiden, men flyktet til Barcelona. Han bor i stillhetens hus, der bare musikken lever. Maria har gjort en stor tabbe, da hun kastet den verdifulle Stainer-fiolinen til Karl på søppelfyllingen. Men Karl tilgir henne, og de får etter hvert et spesielt forhold. Karl tilbyr henne pianoundervisning, da han oppdager hennes musikalske evner. Men hun er og blir hushjelpen.
 
Anna er også fiolinist. Hun er en virtuos tekniker, og spiller feilfritt og hurtig. Foreldrene hennes var ikke tilstedeværende, og fikk henne ut av huset for å spille fiolin, mest for å få fred. Hun lærer seg å bli likegyldig og uforskammet, men innvendig føler hun at hun dør.

Mark er Karls sønn, og han blir på en måte en brobygger mellom de tre kvinnene. Han vokser opp i Øst-Berlin, og da muren faller reiser han til Barcelona, der hans far bor. Den spesielle Stainer-fiolinen spiller en stor rolle gjennom historien.
 
Romanen bygger seg opp mot en stor konsert, der Anna og Teresa skal spille Konsert for to fioliner av Bach. Det er Mark som dirigerer, en minnekonsert etter sin far Karl, som døde for ti år siden. Maria sitter i salen.
 
En nydelig historie om lidenskapelig kjærlighet, både mellom mennesker men også til musikken. Kanskje noe vanskelig å få tak på i begynnelsen, da historien til hovedpersonene hopper i tid. Men etter hvert ble jeg hekta, las om igjen, og fant tråden.

Cappelen Damm
2014
247 sider
Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar