fredag 19. desember 2014

Ingvild H.Rishøi: Vinternoveller

VinternovellerI denne novellesamlinga er det tre noveller.

I den første, "Vi kan ikke hjelpe alle", møter vi en ung mor og hennes datter på vei hjem fra barnehagen. Den unge kvinnen har ikke fått penger fra barnets far i de siste, og har bare 60 kroner i lomma. Hun bestemmer at de skal gå den lange veien hjem. Den lille jenta er bare fem år, men har likevel måttet lære seg livets harde realiteter. Møtet med en tigger, som datteren vil gi penger til, er et sterkt møte, og den lille episoden forteller mye om et barns ønske og behov for å være "rettferdig".  Og da den lille jenta tisser i trusa, og blir kald, får moren et dilemma, der hun sitter igjen med for lite penger til å kjøpe en ny og tørr. Moren syns hun er en dårlig mor, men den lille femåringen trøster henne og sier at det gjør ikke noe, den gamle trusa er sikkert snart tørr nå. Det går bra, mamma. Hvem som tar vare på hvem kan en lure på. Er ikke dette noe som ofte skjer når barn vokser opp med voksne som ikke håndterer livet sitt? Men en mann som strekker ut en hjelpende hånd gir håp for de to.

 I "Riktig Thomas" møter vi en mann som nettopp har kommet ut av fengsel. Han har en sønn som han skal møte , og han vet at han ønsker seg en pute. Men han takler ikke hverdagen utenfor fengselsmurene, og er ikke i stand til å gjennomføre et putekjøp. Det er enklere å havne på pub. "En vanlig mann klarer jo å gå innom en pub og så kjøpe en pute og komme hjem til klokka er seks." En trist fortelling om en mann som ikke takler livet sitt. Sønnen har han møtt noen få ganger, barnemoren ønsker ikke å slippe han til. På baren møter han en barndomsvenninne, noe som gir han støtte og mot til å møte verden på nytt.


 Og i den siste novellen "Søsken", møter vi en ung jente og to små søsken på flukt fra barnevernet. De tar  Valdresekspressen og skal til en hytte i skogen for å unnslippe barnevernet. Det er en lite gjennomtenkt flukt. Men når livshistorien til den seksten år gamle jenta etter hvert kommer fram, blir en så revet med, at en bare ønsker de skal klare å komme seg fram til målet og "slippe unna". Et møte med en hjelpende dame kan bli håpet om å få en ny sjanse videre.

Disse tre novellen har samme tema: Mennesker som på en måte faller utenfor . Mennesker som trenger hjelp, da de er skjøre og sårbare i en vanskelig hverdag. De klarer ikke å løse problemene sine alene. Det må en hjelpende hånd til. Og det handler om håp om en bedre framtid for disse menneskene som ikke har klart å tilpasse seg, av ulike grunner. Forfatteren skildrer svært realistisk  de vanskelige situasjonene for både barn og voksne. Det er så godt skrevet at en virkelig føler med dem og vil at det skal gå dem godt. Det er vinternoveller,  bokstavelig talt. Snø og kulde preger handlingen. Og det er ikke bare enkelt å komme inn i varmen. Men det er håp i alle tre novellene, håp og kjærlighet.

Ingvild H.Rishøi skriver slik at du må bli berørt. Hun skriver med innsikt og empati.  Denne novellesamlingen må du bare lese!


 

Gyldendal
2014
129 sider


 

1 kommentar: