mandag 12. januar 2015

Ketil Bjørnstad: Veien til Mozart

Veien til Mozart


Som Mozart-elsker og stor beundrer av Ketil Bjørnstad som forfatter og musiker, var denne boka et "must" for meg. Og jeg har lest med stor glede!

I denne biografien skriver Bjørnstad fra sitt eget ståsted, i det han gjennom hele boka veksler mellom sitt eget liv og Mozarts. Med en bakgrunn som musiker og komponist, og ikke minst forfatter, blir dette en utrolig flott biografi.  Her får en hele Mozarts historie på en ny og levende måte, og samtidig opplever du å være med i Bjørnstads egen oppvekst, og hvordan hans forhold til Mozart og musikken oppstod.

Bjørnstad klarer faktisk å trekke fram paralleller mellom seg og Mozart, noe som kan virke pretensiøst, men som blir helt naturlig. Begge spilte piano fra de var småunger, og begge vokste opp i et musikerhjem der både forventninger og krav kunne være tøffe. Og ikke minst i miljøet rundt, der det skjedde både mobbing og utskjelling for begge to, langt inn i voksen alder. Det kommer fram at Bjørnstad i ung alder ville slutte som pianist, men at han møtte en pianolærer som tok affære, og gjennom samspill og positiv tilbakemelding fikk han motet tilbake. Takk og pris, mener jeg!

I boka er det mange detaljerte beskrivelser fra nåtid og Mozarts tid, noe som gjør den ekstra interessant. Kanskje er det kapitlene fra Bjørnstads liv jeg liker best. Da jeg leste trilogien om Til musikken, følte jeg at dette også var mye sjølbiografi. Og med denne boka opplever jeg at jeg forstår Ketil Bjørnstads fantastiske musikerevner og musikkglød enda bedre.  

Bjørnstad har fått spørsmål om hva som er drivkraften bak et liv der han produsere musikk og bøker i fleng, og klarer å holde konserter både i inn og utland. Han svarer da:

- Den samme som for alle som lever, tror jeg: Å finne en streng i livet som gjør det verdt å leve det. Kunsten er en følgesvenn på den veien. Fordi kunsten hjelper deg til å forstå ting som du ikke ville ha forstått, hvis den ikke var der. Derfor er musikk og litteratur viktigere for meg enn noen gang

Etter å ha lest den flotte omtale til rosemarie og reading-randi., velger jeg å ikke skrive mer, da dere kan se mange flere detaljer fra boka der. Jeg avslutter bare med å si at den som er interessert i musikk, og ikke minst Mozart, bør lese denne boka. Og gjør som meg når du leser Bjørnstads bøker, lytt til musikken mens du leser.  Her er det nok å ta av! Pianokonserter, for eksempel nr.20 i d-moll, Sonate nr. 10 i C-dur, eller hvorfor ikke musikken fra Elvira Madigan, pianokonsert nr.21? Ønsker deg en god lesestund!

Aschehoug
2014
424 sider
bokmål

 

4 kommentarer:

 1. Så flott omtale! Denne boken skal jeg tipse søsteren min om. Hun er i likhet med deg en stor Mozartelsker :) Ønsker deg en fin mandagskveld, denne gangen er det vår tur til å få storm og ruskevær. Ikke så ille som da Nina herjet, men liten storm og snefokk er ikke favorittværet akkurat ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå rusker det utenfor vinduet her også. Jeg har egentlig planer om en bytur med hurtigbåten i morgen, men utsetter avgjørelsen til utpå morgendagen. Nå er det seriekveld, skal se Arvingene snart.

   Slett
 2. Fin omtale - da er vi flere som fascineres av denne ja. Det fortjener den.

  SvarSlett
 3. (Jeg linket til deg, aariho)

  SvarSlett