mandag 2. februar 2015

Kjell Erling Bardal: Et blått sjal av blySå spennende med enda en nord - norsk krimforfatter! Jeg har kost meg med denne boka et par dager, liggende på sofaen med hoste, sår hals og leddsmerter. Ikke den verste boka å velge til en sånn situasjon, for her ble det ikke mye tid til å synes synd på seg sjøl! Allerede på de første sidene er handlingen spekket med spenning.

I Alstahaug i Nordland, ved foten av de majestetiske Syv søstre, kommer forfatteren og journalisten Erling for å holde foredrag på årets utgave av Petter Dass-festivalen. Han flytter fra stedet som ung, og skal nå bo hos sin bror Kasper noen dager. Men i bygda skjer det merkelige ting. En gruppe tyskere driver en campingplass på stedet, og en etterkommer etter kapteinen på frakteskipet MS Riegel, Helmuth Behle, har slått seg ned i bygda. MS Riegel ble angrepet av britiske fly utenfor Helgelandskysten, og skipet sank på 50 meters dyp sørvest for Alstadhaug kirkested. Ca 2600 av de 3000 om bord døde. Døde russiske krigsfanger og tolv kister med hemmelig innhold fløt ut i havet. Mange dykkere har vært nede ved vraket i ettertid, og vrakdeler og hodeskaller er blitt samleobjekter. Det spekuleres i hva de tyske gjestene driver på med, og etter hvert som folk i bygda begynner å snuse i dette blir et par personer funnet døde, Den ene har druknet, den andre har skutt seg i hodet. Men dødsfallene er mistenkelige, og Erling og Kasper vil finne ut hva som ligger bak. De avventer å melde fra til lensmannen, da de ikke skjønner hva slag folk de roter seg bort i.

Det er ikke mange dødpunkt her. Blant tyskerne finnes noen mystiske kvinner, som etter hvert viser seg å være prostituerte "slaver" fra Polen  Og det finnes tre vakre norske kvinner, som blant anna påvirker Erling til å tenke tanken å flytte fra hovedstaden. Men trass i noen små innblikk i forelskelse og hverdagsliv, ligger det en uhyggelig atmosfære over det vakre Alstadhaug. De storslåtte Syv søstre er bakteppe for griskhet, ondskap og brutale mord. Men det grusomme og rå blir ikke så fremtredende, da det er mye humor, natur og poesi her også. Karakterene er så gnistrende beskrevet, med sin svarte humor og nordlanske snert, at du blir kjent med dem på kort tid. Erling er en sympatisk mann med gode interesser, og etter kort tid bestemmer han seg for å bli i hjemkommunen.

Bardal .er en allsidig forfatter. de mange flotte naturskildrngene gir boka verdi, og her ligger det også en god porsjon sans for det kulinariske. Jeg fikk vannsmak i munnen når Erling severte de lekreste fiske/skalldyrmåltidene sine, med umerket vin til. Og med Tom Waitz i bakgrunnen, ble dette perfekt. Sjøl om Bardal bruker mange metaforer, blir det ingen svusltigheter eller overdrivelser. Jeg håper og tror at han vil skrive mer krim, for dette var bra.

Takk til fofatteren for lesereksemplaret!

Fair Forlag
2015
345 sider
bokmål

 

4 kommentarer:

 1. Så enig! Artig at du også likte boka. God bedring.:)

  SvarSlett
 2. Kjempegøy at mange har lest denne boken. Jeg likte den også veldig godt, men syntes det ble litt vel mye drap mot slutten. Likte godt den kulinariske biten, og de flotte stemningsbeskrivelsene.

  SvarSlett
 3. Bra du tek det med ro når du er sjuk. Då er ei god bok tingen.
  God betringklem frå Anne-Mari

  SvarSlett
 4. Jeg har akkurat fått denne hjem, og gleder meg til å lese den etter alle de gode omtalene jeg har lest.
  Ønsker deg en masse god bedring!

  SvarSlett