tirsdag 17. februar 2015

Mer om autisme - Temple Grandin

Da jeg las "Da Fraser møtte Billy" for et par dager siden, ble jeg påmint om en fantastisk fin historie som finnes i bokform, men også som film. Dette handler om Temple Grandin, som er en oppegående dame med diagnosen autisme, og som har kjempet en kamp for å få et "normalt" liv, og bli akseptert i samfunnet ut fra den hun er, og med de kunnskapene hun har oppnådd gjennom hardt arbeid.Temple Grandin ble født i Boston i 1947, og er amerikansk professor ved Colorado State University. Hun har doktorgrad i husdyrfag, og særlig har hun rettet mye oppmerksomhet på dyrs atferd.

Hun ble diagnostisert med autisme som to-åring, noe som førte til at hun ble plassert i en strukturert barnehage med gode lærere.  Moren brukte mye tid på å forbedre språket, som var svært mangelfullt. Men da hun var fire år begynte hun å snakke. Senere ble hun plassert på en kostskole for begavede barn, og hun begynte å studere psykologi. Hun overførte sine egne erfaringer om hvordan det er å føle seg truet av omgivelsene, bli avvist og fryktet, til arbeidet med human håndtering av husdyr.
Hun var åpen om sin autisme først på 1980-tallet, der hun beskrev sin overfølsomhet for støy og andre sensoriske stimuli.

Det er laget en film om Temle Grandin, der Claire Danes spiller Temple. En vakker film, som gir mye ettertanke og gode kunnskaper om autisme. 

7 kommentarer:

 1. Har Da Fraser møtte Billy liggende, nå ble jeg veldig nysgjerrig på den. Har lest et par gode bøker om autisme før, og det er veldig interessant. Jeg googlet Temple Gradin og hun er jo litt av et menneske. En biografi om henne hadde vært kjekt å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Få tak i filmen, den er nydelig! Tror platekompaniet har en.

   Slett
 2. Filmen om Temple Grandin har eg sett, den er fantastisk. !
  Men eg har ikkje lese boka.

  Fin veke til deg.
  Her er det vinterferie med barnebarn på hytte. I dag regna det, men skitur vart det. Godt med gode klede.
  Klem frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er sporty, Anne-Mari! Jeg har to barnebarn på vinterferie her, men her er det regn og vind, så lite uteliv.

   Slett
 3. Interessant, den eneste filmen jeg kommer på om emnet er Rain Man.

  SvarSlett
 4. Jeg glemte Mark Haddon sin interessante roman:The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

  SvarSlett