mandag 16. februar 2015

Louise Booth: Da Fraser møtte Billy


Da Fraser møtte Billy av Louise Booth (Innbundet)


Forlaget skriver om boka:
"To år gamle autistiske Fraser var et barn med store problemer. Katten Billy ble reddet fra et forlatt hus. Når de to møtes for første gang, blir begges liv drastisk forandret. Dette er moren Louises rørende historie om hvordan sønnen forandret seg fra et engstelig, urolig barn med store humørsvingninger, til en harmonisk og trygg fireåring. Med ekko av En gatekatt ved navn Bob er dette også en bok om kjærlighet til katter. Billy brakte overskudd og latter inn i en familie som manglet begge deler. Historien om hvordan et bånd mellom en katt og en gutt kan være så sterkt, skaper håp, glede og inspirasjon."
 Det er gjort en del forskning på om det er hold i at barn med autisme kommuniserer bedre med dyr, uten at resultatene med sikkerhet kan gi konklusjon om at dette stemme. Men uansett er det mange tilfeller der dyr har positiv innvirkning på mennesker som av ulike grunner kjenner seg isolert, og fortellingen til Louise Booth er et nydelig eksempel på dette. Lille Fraser hadde grått, skreket og vært svært vanskelig å håndtere fra fødselen av.
"Jeg kan ikke bruke ordet gråte for å beskrive det Fraser holdt på med. Hyle er trolig en riktigere beskrivelse.. Det var hyling, brøling og skriking på full guffe. Det var fortvilende, og det var innimellom ingenting vi kunne gjøre for å stanse det. Hvis jeg ikke reagerte, hisset han seg enda mer opp og hyte så han ble hummerrød i ansiktet og begynte å kaste opp."
Etter at de anskaffer seg katten Billy, skjer mye positivt. Det blir et tett forhold mellom katt og barn, og Billy har en beroligende og positiv innflytelse på lille Fraser. Foreldrene klarer ikke å sette ord på det som skjer. De bivåner noe som virker som et mirakel. Billy har en slags 6.sans, for han skjønner når Fraser er nervøs eller opphisset, og dukker alltid opp på magisk vis i nødens stund. Han til og med sitter ved badekaret og lener seg mot Fraser, når han hyler over hårvask.

Dette er en utrolig interessant bok, og en varm og vakker bok.  Boken passer for alle, både de som har et barn med autisme i familien - og alle andre!

Juritzen forlag
2015
326 sider
Oversatt av Arve Torkelsen
'Bokmål
 

2 kommentarer:

  1. Det er så mange fine historier om hva dyr kan gjøre med barn. Eller med voksne, for den saks skyld. Jeg har et veldig godt eksempel på det i nærheten :-)

    SvarSlett
  2. Flott omtale som fikk meg til å ta boken ned fra hyllen. Ble ikke så veldig begeistret dessverre.

    SvarSlett