søndag 8. februar 2015

Veien til Mozart på Ringve musikkmuseum

Foto: Benedicte Ugland
 

Denne søndagen har jeg hatt en fin opplevelse på Ringve musikkmuseum i Trondheim. Her er introduksjonen til denne fine ettermiddagsstunden:
"Ketil Bjørnstad var syv år da moren hans ville lære ham å like Mozart. Moren sa også at pianoet i stuen ikke var kommet inn i huset ved en tilfeldighet. Det skulle spilles på! Veien til Mozart er et konsertforedrag om Mozart, om musikk og om musikkens plass i våre liv. Samtidig er det et foredrag om hva Mozart betyr i dag. Ketil Bjørnstad spiller egen musikk og improvisasjoner – inspirert av Mozarts udødelige temaer."
Ketil Bjørnstad fortalte om Mozart og spilte egen musikk inspirert av Mozarts temaer. Dette var et  konsertforedrag som bygger på Bjørnstads siste bok «Veien til Mozart». Og da denne boka var en av de bøkene som fenget meg mest i 2014, var jeg veldig glad for at Randi Aasheim http://reading-randi.blogspot.no sendte meg mail for en stund siden og viste til konserten. Jeg hadde med mine to døtre, og sammen med Randi hadde vi en stor stund i gammelfjøset på Ringve.
 
Bjørnstad fortalte om Mozarts barndom og oppvekst, og også om sin egen. Han opplevde Mozarts storhet da han for første gang hørte Tryllefløyten som liten gutt.

Det første stykket Bjørnstad spilte var fra Elvira Madigan, og videre fulgte et nydelig sammensatt reportoar. Deretter fortalte han igjen om Mozarts og egen musikkutvikling, og spilte musikk fra yngre tidsperioder, der Mozart opplevde å kunne bruke instrumenter som ga adgang til crescendo og decrescendo, og han selv kunne legge jazzen inn i sine komposisjoner. Sterke opplevelser for de to, men ikke minst for oss som lyttet!

Mine to døtre ved siden av Håkon Blekens portrett av Arne Nordheim.

Randi fikk hilse på Ketil Bjørnstad, som hun har mailet med.

Og selvfølgelig måtte han avslutte med å signere den flotte boka "Veien til Mozart", som jeg anbefaler alle musikkelskere å lese. Se min omtale av boka her: medbokogpalett.
 

3 kommentarer:

 1. Kan tenke meg at dette ble en trivelig stund.:) Selv har jeg vært på flere kulturelle ting i det siste så jeg valgte å stå over dette. Takk for referat og bilder::)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ligget i influensa nesten to uker, så jeg var sjeleglad jeg klorte meg opp til denne konserten. Jeg er stor Mozartelsker, så jeg måtte få med dette.

   Slett
 2. Flott reportasje og fin billed-serie Åslaug. Og du verden, det var flott musikk - jeg måtte lete frem litt Mozart og sette i spilleren da jeg kom hjem også - kunne ikke kutte stemningen så brått. (Vi får prøve å få med oss mer av slikt)

  SvarSlett