mandag 9. februar 2015

Hjort & Rosenfeldt: Den stumme jenta

Den stumme jenta

Det er tidlig morgen i et lite hus i skogen.  To små gutter og foreldrene deres blir skutt på kloss hold i hjemmet sitt. En liten jente, den tolvårige kusinen til barna, Nicole, har vært vitne til de bestialske mordene, men har klart å flykte.
"De var to nå.
Hun var to
Utenpå og inni.
Utenpå beveger hun seg. Utvendig var hun nødt til å gå videre.
Innvendig var hun rolig.
Utvendig trakk hun den altfor tynne jakken tettere inntil kroppen og økte takten på skrittene. Innvendig ruller hun sammen, ble mindre og mindre og håpet at hun kom til å bli helt borte"

Det blir en skremmende kamp mellom morderen, som må innhente vitnet for å uskadeliggjøre henne, og politiet.
Kriminalpsykologen og profileringseksperten Sebastian Bergman kobles inn. Jenta har vært borte i tre dager, og politiet ber publikum om hjelp.
Sebastian Bergman har alltid hatt problemer med å skille jobb og privatliv. Nicole er like gammel som hans datter Sabine ville vært dersom hun ikke hadde omkommet i tsunamien. Og Nicoles mor trenger beskyttelse. Han går inn i rollen med liv og sjel. En av etterforskerne, Vanja, ser at dette blir feil, og må gjøre noe. Hun vet ikke at Sebastian er hennes far, noe som blir en bihistorie i krimen. Jeg har ikke lest de andre bøkene til Hjort & Rosenfeldt, men skjønner at mye handler om Sebastians privatliv, ikke minst når det gjelder kvinner.

Den spennende etterforskningen og lille Nicoles redsel, som slår ut i at hun ikke snakker, er godt beskrevet. Her er det ikke mye dødtid. Nicole begynner etter hvert å tegne, og røper gjennom disse tegningene hva som har skjedd på åstedet Og med god observasjonsevne tegner hun inn detaljer som fører til at politiet klarer å finne fram til hvem som står bak.

En fint oppbygd krim, som jeg ikke klarte å legge fra meg før slutten var lest.
Jeg har sett at andre bloggere syns at Sebastian er en drittsekk. Etter å ha lest bare denne boka, må jeg si at jeg fikk en god porsjon sans for Sebastian, som jeg føler er blitt for mye uglesett av menneskene rundt han. Må visst lese en bok til, for å finne ut litt mer om han.

Ashehoug
2015
Pocketutgave
488 sider
Oversatt av Håvard Syvertsen
Bokmål
 

6 kommentarer:

 1. Jeg er også nysgerrig på denne Sebastian.. Liker litt sånne typer-på-tvers i litteraturen. Bedre å ha dem der enn nær seg i RL ;)

  SvarSlett
 2. Tror du må begynne på begynnelsen Åslaug, du har gått glipp av hele Sebastian. Tipper han er et kasus Anita også ville likt :)

  SvarSlett
 3. Ein går gjerne glipp av ein del om ein ikkje les frå starten av.Har nettopp lest denne boka - og likar serien veldig godt. Eg er ein stor fan av den ufyselege Sebastian.

  SvarSlett
 4. Så flott omtale. Nå fikk jeg ordentlig lyst til å lese denne serien :)

  SvarSlett
 5. Det ser ut som om at jeg må gjøre meg bedre kjent med Sebastian, så jeg skal lese første boka i alle fall.

  SvarSlett
 6. Jeg fikk denne og hadde tenkt å låne 2 og 3 på biblioteket (Jeg har lest den første). Men så vant jeg dem av Aschehoug på Facebook. Praktisk :-)

  SvarSlett