onsdag 11. mars 2015

Gratulerer med bokutgivelse


Her står min datter Eirin med nyutgitt bok: "Før vår tid", skrevet på oppdrag av de  fire Helgelandskommunene Meløy, Rødøy, Lurøy og Træna. Jeg er stolt mamma nå!

Eirin er arkeolog, og har de siste åra skrevet flere bøker med arkeologisk historie fra tidenes morgen og fram i tid. Jeg nevner "Bodøs historie. Lenge før byen", der hun skrev sammen med historiker Alan Hutchinson, "Nordlands historie", der hun skrev sammen med historiker Merete Røskaft. Nå skriver hun historiebok for Arendal kommune. Hun har også skrevet en lærebok for Samlaget om tidlig statsutvikling i Norge.

"Før vår tid" er blitt en praktbok, med mange fotografier og fargerike illustrasjoner laget av Kjersti Hjelmeland Brakstad. Her er det 11 000 års historie, fra eldre steinalder fram til seinmiddelalder.

Og noen smakebiter :









                                  




"11 000 års historie Når det snakkes om «gamle dager», tenker man gjerne ikke lenger tilbake enn til 1800-tallet. Vi ser kanskje for oss fiskerbondelivet, lofotfiske i åpen båt og utvandring til Amerika. Gamle dager er svart-hvittfoto med alvorlige ansikt og tilknappede klesdrakter, slitsomme liv med enkle midler på en slektsgård bygd for ett eller to hundre år sia. Det er Hamsuns Benoni og Bojers Den siste viking. Vi trenger ikke se lenger tilbake enn til besteforeldres ungdomstid, to generasjoner, før det framstår som ei fjern og svunnet tid – en annen verden. Hvor lenge det er siden pionertida er vanskelig å forestille seg. Mens to–tre generasjoner tilbake er historie for oss, har det mellom de første menneskene som befolka Nord Helgeland og oss passert hele 500 generasjoner! Da snakker vi virkelig om ei helt anna tid og en annen verden. Likevel er det mulig i små glimt å nå helt fram til mennesker som levde ti–elleve tusen år før oss. Den som har holdt en flintkniv i handa og kjent hvordan den legger seg naturlig i handflate og fingre, kjenner det som vanskelig å forstå når man bare leser om det. Å gå en tur i nærområdet, tenne et bål og vite at omtrent her hadde folk bålplassen sin også i steinalderen, kan gi et lite glimt av nærhet til de som levde på de samme stedene som oss selv, bare på en helt
annerledes måte. Det er det som er fascinerende med arkeologien og vår eldste historie. Det er mye vi ikke vet og mange spørsmål vi aldri vil få svar på. Men disse små gløttene inn i en helt annen tilværelse, som både er kjent og ukjent på en gang, kan lære oss noe om oss selv og vår egen tid. I hvert fall få oss til å reflektere litt mer. Arkeologien viser oss at det er mange mulige måter å leve på, og at våre egne liv og vårt eget samfunn ikke er så selvfølgelig som vi gjerne opplever det. "





5 kommentarer:

  1. Gratulerer! Så gøy med en ny forfatter i familien. Jeg er sikker på at du er kjempestolt :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det! Klart jeg er stolt!

      Slett
  2. Så flott, - dette er sikkert ei interessant bok!

    SvarSlett
  3. Gratulere med dottera. Ikkje rart du er stolt.
    Litt av eit arbeid som er lagt ned i ei bok om historia.
    I utdraget ser det ut som ei spennande bok.

    Klem frå Anne-Mari

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Anne.Mari. Ja, det ligger mye arbeid bak!

      Slett