torsdag 21. mai 2015

Aasne Linnestå: Mamma er et annet sted

Mamma er et annet sted

Mamma er et annet sted er en gripende ungdomsroman. Mamma blir funnet på fjellet, død. Det snakkes om at hun har tatt livet av seg. Bokas forteller, Tale, som er tretten år, og søsknene Ane og Jo, kan ikke skjønne at hun ikke noen gang kommer tilbake. Handlingen er lagt til uka før begravelsen, og Tale sliter med alt tanker og følelser som presser på. De voksne ønsker at hun kan snakke om det som plager henne.
” Få meg på glid, som de sikkert håper på. Men jeg vil ikke snakke. Det er ingenting å si. Jeg vil bare stirre på det som er fint rundt meg. Steiner. Dennrøde lyngen. De rare små stubbene i hogstfeltet som vi nettopp passerte. Og stien som slynger seg franfor oss, før den forsvinner mellom en hel haug med mørke grantrær. Og så kommer tankene og det er alltid de tankene jeg ikke vil ha, tankene som gnager seg inn, som gnor seg på plass og breier seg ut og forteller  at mamma er ei drittkjerring som bare tenkte på seg selv, og at mamma er borte for alltid nå og at alltid var en sånn som alltid ville forsvinne fra oss, egentlig.”

Linnestå klarer å vise oss Tales tanker og følelser på en svært øm måte. Møtene med bestefar og hans sorg, de yngre søsknene sine ulike  måter å reagere på, fars bekymring, Tales behov for å ha noen som viser henne kjærlighet, alt er så vakkert og omtenksomt beskrevet.

Aschehoug
2015
112 sider
Jeg har lest den som eBokBib på mobilen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar