Dokumentarromanen Seks dager i april er basert på en sann historie fra slaget om Narvik fra 9.-13. april og var så gripende og spennende at det ble lite søvn på meg dette døgnet. Jeg las og gråt!
I Ofotfjorden ble det i disse dagene i 1940 senket nesten førti skip og omlag tusen mennesker omkom. En dramatisk og tragisk start på andre verdenskrig.
Boken er et velskrevet drama der vi opplever de første krigsdagene i Narvik time for time. Her følger vi en norsk familie som bor på en liten gård like ved der sjøslaget foregår. Familien består av Andrea, Elisabeth og de sju barna deres, og det er trettenåringen Gunvor som blir, sammen med sin far, hovedpersonene i boka. Samtidig blir en parallell historie lagt fram, der vi møter maskinisten Karl om bord på det tyske skipet Erich Köllner. Karl har kjæresten Liesel i Frankfurt, og de to har hatt stor tro på et nytt Tyskland etter at Hitler kom til makta. Men da Karl opplever at de ikke er kommet for å hjelpe Norge, men for å ødelegge, og ser hvor lite et menneskeliv er verdt, får han store kvaler.
Dette er en historisk dokumentar/roman som handler om krig og død. Men den handler også om kjærlighet og medmenneskelighet i en krisesituasjon. Og det handler om troen på mennesket, og hvilke valg en må ta for å overleve som et menneske med etiske verdier. Og forfatteren klarer også å beskrive på en vakker måte naturen og omgivelsene rundt de forferdelige hendelsene. Mellom hvert kapittel, som er hver av de seks dagene, ligger nydelige beskrivelser av tiden, elva, lyset og kraften i naturen, faktorer som alltid vil bestå.
"Men elva brydde seg ikke om slikt. Den hadde tid nok, for vannet og tiden ville frarøve det flyktige kraften og vaske alt tilbake til sin naturlige tilstand. Elva var en del av det som alltid hadde tid nok. Tid nok til å omskape og til å utslette sporene av menneskets uforstand".Nistad tar utgangspunkt i faktiske hendelser, fortalt av familien. Gunvor er forfatterens mor, og blir dermed et tidsvitne om hendelsene i Narvik. Nistad har også gitt oss historiske fakta om personene i boka, og det ligger ved bakgrunnsstoff for angrepet på Norge og kampene i Ofotfjorden. Her er detaljerte opptegnelser over angrepsstyrkene, skipene og kampene i Narvik. Dette, sammen med hele den gripende historien, er så bra gjort at det bør inngå som pensum for norske skoleungdommer.
Den tyske soldaten Karl sine ord, da han forlot familien som reddet livet hans, var:
Fortell historien om krigens galskap og meningsløshet. Det er det Stein Arne Nistad har gjort i denne bok. Les den! Her har vi en bok jeg så absolutt vil tro blir en av de nominerte til Bokbloggerprisen i år.
Takk til forlaget for lesereksemplar!
SenorC forlag
2015
279 sider, inkludert faktastoff
Bokmål
Er innom for å seie god pinsehelg.
SvarSlettEg går ombord i Hurtigruta om eit par timar, Jippi...
Klem frå Anne-Mari
God pinse og god tur!
Slett